Taki śląski obiad
Wam polecam do wypróbowania. Krupnioki i żymloki zwane również
kaszanką i bułczanką, to najmniej fotogeniczne jedzenie, jakie
zdarzyło mi się fotografować. Bo co by o nich nie mówić i jakby
nie chwalić ich smaku, to wyglądają jak wyglądają.
Żymloki i krupnioki
zapiekane w kapuście kiszonej, podbijają męskie serca, ale nie
tylko. To takie danie 2 w jednym, bo przy okazji zapiekania
krupnioków, wychodzi nam przepyszna kapustka.
Taka śląska
rozpusta była u mnie, a może i Was skuszę, może tym razem nie
zdjęciami, tylko moją rekomendacją :) Gorąco polecam !!
Krupnioki i żymloki
zapiekane w kapuście kiszonej
składniki:
- 4-6 krupnioków/ żymloków (kto co woli)
- 800-1000g kapusty kiszonej
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- kminek
- 5 łyżek oliwy
wykonanie:
Krupnioki podsmażyć
na gorącym oleju, z każdej strony po 2 minuty.
Kapustę posiekać
nożem. Dorzucić drobno pokrojoną cebulę i przyprawy oraz oliwę.
Dokładnie wymieszać.
Na dnie naczynia
żaroodpornego naczynia wyłożyć połowę kapusty kiszonej, na
kapuście ułożyć obsmażone żymloki i przykryć pozostałą
kapustą.
Piec w piekarniku
nagrzanym do temperatury 150'C przez około 2 godziny, najlepiej piec
pod folią aluminiową wtedy kapusta się nie wysuszy i nie przypali.
Smacznego!!
2 komentarze:
Pysznie. Mój wujek od zawsze jest mistrzem krupnioków, czasami nachodzi mnie chęć na zjedzenie ich :). Z kapustą są idealne!
It came out beautifully;)
________________________
Kristen Stewart HD Wallpaper
Prześlij komentarz