Mam kilka swoich
sprawdzonych przepisów na muffinki, zdarza mi się je piec od czasu
do czasu, bo mój starszy syn je uwielbia. Kto by się nie lubił z
babeczkami, przecież robi się je dziecinnie prosto i piecze tylko
20 minut. Z niewielkim wysiłkiem możecie sobie i swoim bliskim
sprawić sporo przyjemności, do czego Was gorąco namawiam. Dzisiaj
nowa odsłona muffinek i od razu nieskromnie muszę dodać, że
wyjątkowo udana odsłona. Takie babeczki z niespodzianką,
ostrzegam, że same wskakują w ręce i ciężko się im
oprzeć :)
Poziom trudności
nie wzrasta, czas przygotowania przedłuża się jedynie o czas
przygotowania budyniu. Gorąco Wam polecam ten przepis, ja znalazłam
go na blogu Soul
Cakes.
Czekoladowe muffinki
z budyniem
składniki:
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki kakao
- budyń waniliowy (ugotować wg instrukcji na opakowaniu, zmniejszyć ilość mleka do 400ml)
wykonanie:
W misce połączyć
suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, kakao.
W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki, czyli jajka, olej i
mleko. Połączyć mokre składniki z suchymi, tylko do połączenia
składników.
Papilotki napełnić
ciastem (po dużej łyżce każdą), na ciasto nałożyć po sporej
łyżeczce ugotowanego budyniu i przykryć kolejną warstwą
czekoladowego ciasta.
Piec w piekarniku
nagrzanym do 180'C przez około 20-25 minut.
Smacznego!!
4 komentarze:
Uwielbiam Muffiny i budyń, a połączenie tego to istnie niebiański efekt :)
No i masz...jest po 21.00 a ja sobie babeczki robię. Zawsze mnie czymś skusisz😊
Martuniu bardzo się cieszę, że Cię skusiłam. Taki był zamiar :) smacznego
Martuniu bardzo się cieszę, że Cię skusiłam. Taki był zamiar :) smacznego
Prześlij komentarz