wtorek, 15 grudnia 2015

Pepparkakor


U mnie choinka jeszcze niegotowa, ze sprzątaniem też jeszcze daleko, za to prezenty już zakupione, nastrój świąteczny można zacząć tworzyć.
Najbardziej ze świętami kojarzą mi się zapachy: zapach pomarańczy, zapach choinki i oczywiście zapach pierniczków. Te tradycyjne pierniki upiekłam już jakiś czas temu.
Dzisiaj zapraszam Was na inne pierniczki.
Tradycyjne szweckie bożonarodzeniowe pierniczki. Bardzo chrupiące, bardziej kruche od tych tradycyjnych i z bardzo wyraźną nutką imbiru. Mojemu mężowi smakują nawet lepiej niż te tradycyjne. Bardzo przypominają te, które można kupić w IKEA.
Zmieniłam tylko melase na miód, ponieważ tej pierwszej nigdzie nie mogłam kupić, a miodu Ci u mnie dostatek.
Przepis: Matka Wariatka.

Pepparkakor

składniki:
  • 150g melasy (dałam miód)
  • 110g masła
  • 100g cukru pudru
  • 375g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 i ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki zmielonych goździków
  • ¼ łyżeczki soli

wykonanie:

W garnuszku podgrzać masło, cukier i miód, aż do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, przyprawy, wbić jajko i dodać zawartość rondelka.
Wszystko razem zmiksować, zacząć od wolnych obrotów, miksować do uzyskania jednolitej masy.
Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjąć ciasto, odrywać mniejsze kawałki, cieniutko rozwałkować na stolnicy delikatnie podsypanej mąką i wycinać pierniczki. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 8-10 minut, w piekarniku nagrzanym do 190'C.
Rumiane pierniczki wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.

Smacznego!!

1 komentarz:

Evi pisze...

Bardzo je lubię za ten intensywny korzenny smak i melasowy kolor. A Twoje pierniczki są bardzo sympatyczne :)).

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin