Święta pchają się
drzwiami i oknami, widać je nawet w moich przepisach. Co roku do
spisu potraw świątecznych dorzucam kolejne pozycje i chociaż część
dań tradycyjnie zostaje bez zmian, to miło zjeść coś nowego.
Paszteciki, które
dzisiaj Wam przedstawiam, mogą mieć wiele zastosowań, od zwykłej
przekąski, aż po dodatek do świątecznego barszczu. Ciasto jest
bardzo, bardzo maślane i trzeba z nim bardzo szybko pracować, ale
paszteciki wychodzą pyszne. Nadzienie pieczarkowe jest proste w
wykonaniu i zajmuje kilka minut. Przepis posiada rekomendację moich
dzieci!!
Przepis znalazłam
na blogu Just
my delicious i gorąco Wam polecam!!
Paszteciki z
pieczarkami
składniki na
ciasto:
150g masła, lekko
schłodzone w lodówce
200g mąki pszennej
1 jajko
100g gęstej,
kwaśnej śmietany (może być gęsty jogurt naturalny)
składniki na
nadzienie:
400g pieczarek
1 łyżka tłuszczu
1 duża cebula
sól do smaku
świeżo zmielony
czarny pieprz
dodatkowo:
jajko do
posmarowania pasztecików
opcjonalnie mak lub
sezam do posypania
wykonanie:
W pierwszej
kolejności robię nadzienie.
Cebulkę pokroić w
drobną kostkę i przesmażyć na oleju na patelni. Dorzucić
pieczarki pokrojone w talarki i przyprawy i wszystko przesmażyć, aż
cała woda z pieczarek odparuje. Wszystko zblendować na drobne
kawałeczki i przestudzić.
Wszystkie składniki
na ciasto połączyć ze sobą na jednolitą, zwartą masę.
Następnie rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5-1 cm.
Na powierzchnię
rozwałkowanego ciasta nałożyć równomiernie farsz. Ciasto zwinąć
rozpoczynając od dłuższego boku. Powstały w ten sposób rulon
pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
Ułożyć je na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować
jajkiem i posypać odrobiną maku lub sezamu. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180'C przez około 30 minut, do czasu aż paszteciki
będą delikatnie chrupiące i rumiane.
Smacznego!!
2 komentarze:
Świetne są takie paszteciki;))
Wspaniale wyglądają :) Kradnę kilka :)
Prześlij komentarz