piątek, 4 grudnia 2015

Śledzie w oleju z dodatkiem smażonej cebulki


Jak to dobrze, że w grudniu przychodzi Mikołaj i są święta, bo inaczej bardzo smutny byłby to miesiąc. Bo taki grudzień bez świątecznych dodatków, za to z brzydką pogodą, brudem na ulicach i wiecznymi ciemnościami … brr, nawet nie chce myśleć. Na szczęścia mamy piękne tradycje, no i wyszaleć w kuchni też się można. Już sobie po cichutku w głowie układam plan, spisuje listy zakupów, przeglądam świąteczne książki kulinarne i ciesze się, tym co będzie.
Pierniki będziemy piekli już na dniach, ale większość przygotowań trzeba odłożyć na sam koniec, więc bardzo fajne są takie potrawy, które można przygotować trochę wcześniej.
Śledzie, to właśnie jedno z takich dań. Proste w wykonaniu i pyszne i jeśli przejedzą Wam się już słodkości, taki śledzik z lodówki będzie wspaniałym wybawieniem.
Przepis od Grażynki z bloga Grażyna gotuje. Gorąco polecam!!


Śledzie w oleju z dodatkiem smażonej cebulki

składniki:
  • 4 duże płaty solonego śledzia
  • cebula
  • ½ szklanki oleju lnianego tłoczonego na zimno (można zastąpić rzepakowym)
  • pieprz
  • estragon
  • ew. ostra papryczka

wykonanie:

Śledzie wymoczyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w półplasterki i przesmażyć na odrobienie oleju. Wystudzić.

W słoiku ułożyć kawałki śledzia, przekładać je usmażoną cebulką, posypywać warstwy pieprzem i estragonem i ew. posiekaną papryczką (z umiarem). Zalać olejem i wstawić na kilka godzin do lodówki.



Smacznego!!


2 komentarze:

grazyna pisze...

Bardzo się cieszę, że smakowały :)

Evi pisze...

Śledzie zawsze i w każdej postaci! Twoje wyglądają pysznie :).

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin