Przeglądając
świąteczne przepisy, z przyjemnością przyglądam się propozycją
na świąteczne śniadania. Właśnie wtedy mam trochę więcej czasu
na przygotowanie jedzenia i na delektowanie się nim ze swoimi
bliskimi. Z przyjemnością rozpieszczam wtedy moich trzech chłopaków
:)
Dzisiejszy przepis
ma same zalety, robi się go bardzo prosto, większość składników
bez problemu znajdzie się w naszych lodówkach, do tego koszty są
bardzo małe, a doznania smakowe bardzo duże.
Można wykorzystać
czerstwą bagietkę i wtedy należy naszą zapiekankę przytrzymać w
lodówce przez całą noc, jeśli będziemy robić zapiekankę na
świeżym pieczywie, bez problemu można włożyć danie do
piekarnika zaraz po przygotowaniu całości.
Oczywiście rodzaje
sera dobierzcie według siebie, a podane ilości też są tylko
orientacyjne.
Jeśli do gotowej
zapiekanki podacie skwierczący boczek prosto z patelni,
uszczęśliwicie zapewne wiele osób.
Zapiekanka na
tostach z dymką i trzema serami
składniki:
- 1 bagietka (można zastąpić innym pieczywem) pokrojona na kromki o grubości 1 cm
- 6 dymek, posiekanych
- 1 kulka mozzarelli (około 200g)
- 50g startego parmezanu
- 100g cheddara, pokruszonego na kawałki (można zastąpić żółtym ostrym serem)
- 100ml śmietany
- 6 jajek
- mały pęczek szczypiorku, do przybrania
wykonanie:
W naczyniu
żaroodpornym ułożyć czerstwe kromki bułki.
Włożyć dymki,
mozzarellę, parmezan i cheddar do blendera. Dodać śmietanę oraz
jajka i zmiksować na jajeczno-serowy sos. Pokryć nim kromki,
przykryć formę i wstawić do lodówki, żeby bułka nasiąkła
sosem przez noc.
Następnego ranka
nagrzać piekarnik do temperatury 180'C, wyjąć formę z lodówki i
zdjąć folię.
Piec 30 minut lub
odrobinę dłużej, jeśli wstawisz formę prosto z lodówki.
Po wyjęciu z
piekarnika, posypać zapiekankę drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!!
3 komentarze:
wygląda pysznie !
Idealna propozycja na leniwy weekend :-).
a Magda jak zawsze zaskakuje podniebienia :)
Prześlij komentarz