poniedziałek, 30 listopada 2015

Naleśniki nadziane twarogiem


Dla mojego męża dobry obiad, to mięsny obiad. Jest jednak pewien wyjątek, a mianowicie naleśniki solidnie nadziane serem. 
Naleśniki nadziewam twarogiem tłustym lub półtłustym, im grubiej tym lepiej. Dołożyć można jeszcze dżemu, ale to już według upodobań. Żeby wszystkie naleśniki były gorące, układam już napakowane serem w naczyniu żaroodpornym i zapiekam przez chwilę w piekarniku, albo układam na patelni i delikatnie podsmażam, to już jak kto woli.
Możecie skorzystać ze swojego ulubionego przepisu na naleśniki, ja podaję mój ulubiony.
Gorąco polecam!!

Naleśniki nadziane serem

składniki na naleśniki:
  • 125g mąki
  • 15g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 325ml mleka
  • 100ml śmietany kremówki
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 20g topionego masła do smażenia

nadzienie:
  • 250g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy, do smaku
  • można dodać opcjonalnie odrobinę śmietany

wykonanie:

Mąkę, cukier i sól wsypać do miski. Dodać jajka, dobrze wymieszać trzepaczką, dolewając 100ml mleka. Ciągle mieszając, dolewać stopniowo resztę mleka i śmietanę.
Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę.

Przed przystąpieniem do smażenia wymieszać ciasto i dodać esencję waniliową. Patelnię wysmarować masłem i podgrzać. Łyżką wazową nalewać trochę ciasta i przechylać patelnię, rozprowadzić tak, żeby tworzyły cienką warstwę. Smażyć około 1 minuty, następnie odwrócić naleśniki i smażyć 30-40 sekund. Przekładamy na talerz i smażymy następne.

Ser, żółtko, cukier i ewentualnie śmietanę dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą widelca.
Gotowe nadzienie umieścić w naleśnikach i złożyć je na pół i jeszcze raz na pół.
Gotowe naleśniki umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na kilka minut. Ewentualnie umieścić naleśniki na patelni z odrobiną masła, lekko podsmażyć. Jaką formę podgrzania byście nie wybrali, obiad wyjdzie Wam bajeczny.

Smacznego!!


2 komentarze:

Canette pisze...

Naleśniki z twarogiem, cukrem i cynamonem to smak mojego dzieciństwa, mama często robiła nam takie pyszności, uwielbiam :)

Evi pisze...

Klasycznie i pysznie :).

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin