środa, 11 listopada 2015

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym


Zdarzało mi się już jeść, a nawet piec ciasto marchewkowe, ale tak dobrego jeszcze nie. Wiem brzmi to nieskromnie, ale nie będę tutaj udawać przesadnie skromnej, skoro to ciasto jest przepyszne. Od razu muszę poinformować, że tak całkiem dietetyczne to ono nie jest, pomimo dużej ilości marchewki, ananasa i kokosu czai się tam również spora ilość masła, ale wiecie czasami można zgrzeszyć.
Ciasto po przygotowaniu musi spędzić kilka godzin w lodówce, żeby krem mógł nabrać odpowiedniej konsystencji, więc weźcie to pod uwagę.
Połączenie marchewki i kokosu już znałam, ale dodatek ananasa był dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Dużą rolę odgrywa tu również krem, więc w żadnym razie nie możecie go sobie odpuścić. Przepis na ciasto znalazłam na bardzo fajnej stronie I Love Bake.
Gorąco polecam!!

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

składniki na ciasto:
  • ¾ szklanki ananasa z puszki, pokrojonego na kawałeczki
  • 3 szklanki surowej marchewki, drobno startej
  • 210g mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru (dałam 1/2szklanki)
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 150g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli

składniki na krem:
  • 300g serka śmietankowego kremowego, w temperaturze pokojowej (dałam taki z wiaderka, ale bez serwatki)
  • 150g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i ½ szklanki cukru pudru (dałam 1 szklankę)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

dodatkowo:
  • posiekane orzechy do ozdoby

wykonanie:

Pokrojonego ananasa odsączyć na sitku.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, a następnie dodać sól i gałkę.
W oddzielnej misce zmiksować przez chwilę masło, następnie wsypać cukier i miksować przez około 5 minut. Dodawać po jednym jajku oraz wanilię.
Dodać 1/3 suchych składników i zmiksować tylko do połączenia składników. Wlać połowę mleka, zmiksować. Teraz resztę mąki i mleko, miksować tylko do połączenia. Na koniec dodać ananasa i marchewkę i chwilkę miksować. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto wystudzić i przekroić na dwie części.

Wszystkie składniki na krem powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło miksować przez chwilę. Następnie dodać jogurt oraz wanilię, zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać ser. Dodać jeszcze przesiany cukier puder oraz wiórki i ponownie zmiksować.

Jeden blat ciasta ułożyć na dużym talerzu lub na paterze i na wierzch wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugą częścią ciasta. Na górę wyłożyć resztę kremu i posypać posiekanymi orzechami.
Włożyć do lodówki na kilka godzin.


Smacznego!!

1 komentarz:

Edyta Guhl pisze...

Fajne ciasto, wyglada apetycznie :-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin