Zdarzało mi się już jeść, a nawet
piec ciasto marchewkowe, ale tak dobrego jeszcze nie. Wiem brzmi to
nieskromnie, ale nie będę tutaj udawać przesadnie skromnej, skoro
to ciasto jest przepyszne. Od razu muszę poinformować, że tak
całkiem dietetyczne to ono nie jest, pomimo dużej ilości
marchewki, ananasa i kokosu czai się tam również spora ilość
masła, ale wiecie czasami można zgrzeszyć.
Ciasto po przygotowaniu musi spędzić
kilka godzin w lodówce, żeby krem mógł nabrać odpowiedniej
konsystencji, więc weźcie to pod uwagę.
Połączenie marchewki i kokosu już
znałam, ale dodatek ananasa był dla mnie pozytywnym zaskoczeniem.
Dużą rolę odgrywa tu również krem, więc w żadnym razie nie
możecie go sobie odpuścić. Przepis na ciasto znalazłam na bardzo
fajnej stronie I
Love Bake.
Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym
składniki na ciasto:
- ¾ szklanki ananasa z puszki, pokrojonego na kawałeczki
- 3 szklanki surowej marchewki, drobno startej
- 210g mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru (dałam 1/2szklanki)
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 jajka
- 150g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
składniki na krem:
- 300g serka śmietankowego kremowego, w temperaturze pokojowej (dałam taki z wiaderka, ale bez serwatki)
- 150g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 i ½ szklanki cukru pudru (dałam 1 szklankę)
- 1 szklanka wiórków kokosowych
dodatkowo:
- posiekane orzechy do ozdoby
wykonanie:
Pokrojonego ananasa odsączyć na
sitku.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do
pieczenia, sodą i cynamonem, a następnie dodać sól i gałkę.
W oddzielnej misce zmiksować przez
chwilę masło, następnie wsypać cukier i miksować przez około 5
minut. Dodawać po jednym jajku oraz wanilię.
Dodać 1/3 suchych składników i
zmiksować tylko do połączenia składników. Wlać połowę mleka,
zmiksować. Teraz resztę mąki i mleko, miksować tylko do
połączenia. Na koniec dodać ananasa i marchewkę i chwilkę
miksować. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do
180'C przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto wystudzić i przekroić
na dwie części.
Wszystkie składniki na krem powinny
mieć temperaturę pokojową.
Masło miksować przez chwilę.
Następnie dodać jogurt oraz wanilię, zmiksować. Zmniejszyć
obroty miksera i po łyżce dodawać ser. Dodać jeszcze przesiany
cukier puder oraz wiórki i ponownie zmiksować.
Jeden blat ciasta ułożyć na dużym
talerzu lub na paterze i na wierzch wyłożyć połowę kremu.
Przykryć drugą częścią ciasta. Na górę wyłożyć resztę
kremu i posypać posiekanymi orzechami.
Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!!
1 komentarz:
Fajne ciasto, wyglada apetycznie :-)
Prześlij komentarz