czwartek, 8 października 2015

Ciasto Jamajka


Ograniczanie słodyczy jest bardzo dobre, bo później takie ciasto smakuje jeszcze lepiej. Ciasto było tak pyszne, że musiałam z sobą bardzo walczyć, żeby nie sięgać po następny kawałek i następny i następny. Ciasto składa się z prostych składników, nic przesadnie wyszukanego, a wszystko razem pasuje do siebie idealnie i tworzy jedno z lepszych ciast, jakie zdarzyło mi się ostatnio jeść.
Nie wiem jak Wy reagujecie na komplement typu: „wygląda jak ze sklepu”, ale dla mnie to miły komplement i przy tym cieście usłyszałam to kilka razy.
Ciasto przetestowane już dwa razy, za każdym razem wyszło tak samo dobrze, jedyna moja uwaga jest taka, że o wiele lepiej prezentuje się pieczone w prostokątnej formy niż w okrągłej.
Nie będę już więcej pisać, postaram się skusić Was zdjęciami. Ciasto rewelacyjne, więc skuście się :)
Mnie przepisem skusiła Kasia z bloga Gotuję, bo lubię. Polecam!!


Ciasto Jamajka

składniki na blaszkę o wymiarach 25x30cm:

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju

masa śmietanowa:
  • 500g mascarpone
  • 500ml śmietany kremówki
  • 3-4 pełne łyżki cukru pudru (dałam 2 i dla nas wystarczyło)

poncz:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8-9 łyżek wody
  • 1 łyżka cukru
  • odrobina rumu (opcjonalnie)

dodatkowo:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 łyżki konfitury morelowej (użyłam dżemu porzeczkowego)
  • 3-4 bardzo długie banany, albo 6 krótszych (bardzo dojrzałych, ale jeszcze bez brązowych plamek)
  • sok z 1 cytryny
  • 50g startej gorzkiej czekolady

wykonanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić olejem.
Jajka ubijać z cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodać wodę oraz olej i jeszcze chwilkę miksować.
Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać do masy jajecznej. Miksować na najwolniejszych obrotach przez chwilkę, tylko do połączenia się składników.

Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C. Piec do suchego patyczka, przez około 20 minut. Po upieczeniu biszkopt odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na kilka godzin.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół i jedną część ponownie umieścić w formie i skropić porządnie ponczem. Biszkopt, który będzie na górze także ponczujemy, ale tylko delikatnie, żeby ciasto nie rozpadło się przy przenoszeniu.
Następnie biszkopt w blaszce wysmarować konfiturą.

Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody i odstawić do chwili, aż galaretka zacznie tężeć. Od czasu do czasu mieszać. Gdy galaretka będzie już miała konsystencję półpłynną, należy obrać banany, przekroić je na pół i natrzeć sokiem z cytryny. Przygotowane w ten sposób ułożyć na biszkopcie.
Jeśli banany nie są wystarczająco długie, kolejne banany układamy w poprzek, aby cały biszkopt był nimi pokryty.

Na banany przelać tężejącą galaretkę i od razy wstawić ciasto do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie galaretka powinna całkowicie stężeć.

W misce umieszczamy mocno schłodzoną śmietanę, mascarpone oraz przesiany cukier puder. Miksować na najwyższych obrotach do chwili powstania gęstego kremu, gęściejszego niż bita śmietana. ¾ masy wyłożyć na galaretkę i wyrównać wierzch.
Przykryć napączowanym wcześniej biszkoptem i delikatnie docisnąć. Pozostałą masę rozsmarować na biszkopcie i posypać obficie startą czekoladą.
Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.


Smacznego!!

5 komentarzy:

Lena pisze...

Smakowite, warte pracy:)

Olka pisze...

To ciasto mogę pokochać już za samą nazwę :)

Kasia Guzik pisze...

Pięknie Ci Madziu wyszło :)
Cieszę się, że smakowało :)

Evi pisze...

Taka paskudna pogoda za oknem, a u Ciebie gorące klimaty :).

Emi K pisze...

wygląda pięknie, jak zdobędę wprawy w robieniu ciast na pewno znajdzie się na mojej liście :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin