Ostatnio dopadł mnie całkowity brak
czasu i nie wiem czy to słaba organizacja, czy nadmiar obowiązków,
albo co najbardziej możliwe, mój młody to bezlitosny pożeracz
czasu i sił :)
Więc nie będę się tłumaczyć z
długich przerw na blogu, bo szczerze to nie mam czasu prawie na nic,
ostatnio po ciężkiej nocy postanowiłam, że w ciągu dnia zrobię
sobie chociaż króciutką drzemkę i skończyło się to na tym, że
czas na drzemkę wygospodarowałam o 20:00 ;)
Czas pędzi jak szalony, dni się
skróciły drastycznie, a jesienne wieczory wymagają specjalnej
oprawy. Dlatego dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik stracciatella
puszysty, aksamitny z małymi kawałkami czekolady. Robi się go
bardzo prosto, prawie wcale nie opada i jest bardzo, bardzo smaczny.
Sernik stracciatella
składniki:
- 1kg sera trzykrotnie mielonego lub takiego na sernik
- 100ml śmietany kremówki
- ½ szklanki cukru, można zastąpić ksylitolem
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka (osobno żółtka i białka)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 80g gorzkiej czekolady
wykonanie:
Białko lekko ubić, a czekoladę
posiekać na drobne kawałki.
Ser i śmietanę kremówkę umieścić
w misce miksera, dodać cukier i wanilię i zmiksować. Dodawać po
jednym żółtku, krótko miksując tylko do połączenia się
składników. Na koniec dodać lekko ubite białka i posiekaną
czekoladę, wszystko razem wymieszać za pomocą łyżki, tylko do
połączenia się składników.
Tak przygotowaną masę serową należy
umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Sernik wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180'C i piec przez 30 minut, po tym czasie zmniejszyć
temperaturę do 160'C i piec kolejne 30 minut. Po tym czasie wyłączyć
piekarnik, uchylić drzwiczki i wystudzić sernik w piekarniku.
Smacznego!!
2 komentarze:
Poproszę kawałeczek. Sernik i do tego straciatella, od razu jestem dozgonną fanką.
Idę po kawę. Sernik wygląda pysznie :).
Prześlij komentarz