piątek, 30 października 2015

Sernik stracciatella


Ostatnio dopadł mnie całkowity brak czasu i nie wiem czy to słaba organizacja, czy nadmiar obowiązków, albo co najbardziej możliwe, mój młody to bezlitosny pożeracz czasu i sił :)
Więc nie będę się tłumaczyć z długich przerw na blogu, bo szczerze to nie mam czasu prawie na nic, ostatnio po ciężkiej nocy postanowiłam, że w ciągu dnia zrobię sobie chociaż króciutką drzemkę i skończyło się to na tym, że czas na drzemkę wygospodarowałam o 20:00 ;)
Czas pędzi jak szalony, dni się skróciły drastycznie, a jesienne wieczory wymagają specjalnej oprawy. Dlatego dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik stracciatella puszysty, aksamitny z małymi kawałkami czekolady. Robi się go bardzo prosto, prawie wcale nie opada i jest bardzo, bardzo smaczny.

Sernik stracciatella

składniki:
  • 1kg sera trzykrotnie mielonego lub takiego na sernik
  • 100ml śmietany kremówki
  • ½ szklanki cukru, można zastąpić ksylitolem
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 80g gorzkiej czekolady

wykonanie:

Białko lekko ubić, a czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Ser i śmietanę kremówkę umieścić w misce miksera, dodać cukier i wanilię i zmiksować. Dodawać po jednym żółtku, krótko miksując tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać lekko ubite białka i posiekaną czekoladę, wszystko razem wymieszać za pomocą łyżki, tylko do połączenia się składników.
Tak przygotowaną masę serową należy umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec przez 30 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160'C i piec kolejne 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i wystudzić sernik w piekarniku.

Smacznego!!

2 komentarze:

Olka pisze...

Poproszę kawałeczek. Sernik i do tego straciatella, od razu jestem dozgonną fanką.

Evi pisze...

Idę po kawę. Sernik wygląda pysznie :).

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin