czwartek, 5 listopada 2015

Ciasteczka amarantusowe, bezglutenowe, bez cukru


Jeśli macie ochotę na coś słodkiego (ja mam codziennie), a z jakiś powodów po te słodkie nie możecie sięgnąć, to zapraszam Was na ciasteczka, które bez cukru zaspokoją Wasze słodkie ciągoty.
Bez słodyczy ciężko mi żyć, ale walcząc z tym nałogiem szukam zdrowych wariacji na temat słodyczy, właśnie tak trafiłam na blog Mery cook me i zakochałam się w tych ciasteczkach.
Z głównym składnikiem, czyli amarantusem ekspandowanym na szczęście nie miałam problemu, bo mój ulubiony sklep „U Gwoździkowej” jest świetnie zaopatrzony, ale amarantus jest już co raz łatwiej dostępny np. w niektórych supermarketach, a można również zakupić w sieci. Żeby jeszcze bardziej Was zachęcić do tych ciasteczek, na samym dole podaję kilka faktów, dotyczących dobroci jakie daje amarantus, koniecznie przeczytajcie
Zapraszam na zdrowe, bezglutenowe, pyszne i uzależniające ciasteczka.
Ilości podane wystarczą na około 12 sztuk.

Ciasteczka amarantusowe

składniki:
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki ziarenek słonecznika
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miodu
wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180'C. Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z gotowej masy uformować należy ciasteczka, można użyć foremki do pierników, którą należy ułożyć na papierze do pieczenia i wypełnić masą i ugnieść i tak samo zrobić kolejne ciasteczka. Gotowe ciasteczka piec przez 8-10 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!!

Cytat pochodzi z tej strony (klik).

„Ziarna amarantusa są cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera komplet aminokwasów egzogennych, m.in. lizynę, tryptofan i metioninę. Nasiona szarłatu są również bardzo bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Amarantus to też źródło wielu składników mineralnych, w tym łatwo przyswajalnego żelaza i wapnia oraz magnezu, fosforu i potasu. Zawiera witaminy z grupy B oraz antyoksydanty – witaminy A, C i E. Ze względu na dużą zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit. Nasiona amarantusa zawierają spore ilości skwalenu – związku hamującego starzenie się komórek. Z powodzeniem mogą spożywać go osoby z miażdżycą, cukrzycą czy hiperlipidemią.”

6 komentarzy:

Lady laura. pisze...

Zrobię ,choć próbowałam kupnych ciasteczek z amarantusem i były kompletnie bezsmakowe,mam nadzieję ,że te są fajniejsze.

Magdalena Kuchaja pisze...

idealne na słodką przekąskę!

Magdalena Kuchaja pisze...

idealne na słodką przekąskę!

Maja Wierzbicka pisze...

Wyglądają pysznie! :)
Zapraszam do mnie :)

Paulina pisze...

wygladaja bardzo apetycznie :)

Evi pisze...

Zjadłabym :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin