wtorek, 15 września 2015

Fit batoniki musli


Jeszcze kilka miesięcy temu płatki owsiane mogłyby dla mnie nie istnieć, nic z ich udziałem nie wywoływało u mnie ochów i achów :) Jednak od czasu gdy pożegnałam się z kupnymi smakołykami, odkryłam wiele nowych składników, które wspaniale pomagają mi zastępować moje zgubne słodkie nawyki. Płatki owsiane to produkt, którego nie może teraz u mnie zabraknąć, owsianka rano do zrobienia na 100 sposobów, a po południu batonik fit z płatków owsianych i z wielu innych zdrowych składników.
Jeśli również macie ochotę na zdrową przekąskę albo chcecie swoje dzieci wyposażyć w takie zdrowe II śniadanie, zapraszam po przepis.
Oczywiście możecie komponować batoniki według siebie, wszystkie dodatki dowolnie zmieniać, lub zrezygnować z tych, które Wam nie leżą.
Mogę tylko dodać, że batoniki, które upiekłam z niżej podanego przepisu, to jak na razie jedne z lepszych, jakie jadłam. Jeśli tylko skompletujecie potrzebne składniki, samo przygotowanie zajmie Wam parę minut. Gorąco polecam :)

Fit batoniki musli

składniki:
  • 250g płatków owsianych
  • 30g płatków gryczanych, błyskawicznych
  • 20g otrębów
  • 20g wiórek kokosowych
  • 20g sezamu, można do delikatnie podprażyć na patelni
  • 70-100g rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki miodu
  • 50g masła, roztopionego
  • 2 jajka
  • 25g brązowego cukru, opcjonalnie

wykonanie:

Wszystkie suche składniki wsypać do dużej miski. Olej kokosowy, miód, roztopione masło i jajka dokładnie wymieszać i przelać do suchych składników.
Całość bardzo dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nią całą masę. Wszystko dokładnie docisnąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut.
Po tym czasie formę wyjąć, chwilkę przestudzić i pokroić na dowolnej wielkości batony, wyjmować  z formy po całkowitym ostudzeniu.


Smacznego!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin