Jeszcze kilka
miesięcy temu płatki owsiane mogłyby dla mnie nie istnieć, nic z
ich udziałem nie wywoływało u mnie ochów i achów :) Jednak od
czasu gdy pożegnałam się z kupnymi smakołykami, odkryłam wiele
nowych składników, które wspaniale pomagają mi zastępować moje
zgubne słodkie nawyki. Płatki owsiane to produkt, którego nie
może teraz u mnie zabraknąć, owsianka rano do zrobienia na 100
sposobów, a po południu batonik fit z płatków owsianych i z wielu
innych zdrowych składników.
Jeśli również
macie ochotę na zdrową przekąskę albo chcecie swoje dzieci
wyposażyć w takie zdrowe II śniadanie, zapraszam po przepis.
Oczywiście możecie
komponować batoniki według siebie, wszystkie dodatki dowolnie
zmieniać, lub zrezygnować z tych, które Wam nie leżą.
Mogę tylko dodać,
że batoniki, które upiekłam z niżej podanego przepisu, to jak na
razie jedne z lepszych, jakie jadłam. Jeśli tylko skompletujecie
potrzebne składniki, samo przygotowanie zajmie Wam parę minut.
Gorąco polecam :)
Fit batoniki musli
składniki:
- 250g płatków owsianych
- 30g płatków gryczanych, błyskawicznych
- 20g otrębów
- 20g wiórek kokosowych
- 20g sezamu, można do delikatnie podprażyć na patelni
- 70-100g rodzynek
- garść orzechów włoskich
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki miodu
- 50g masła, roztopionego
- 2 jajka
- 25g brązowego cukru, opcjonalnie
wykonanie:
Wszystkie suche
składniki wsypać do dużej miski. Olej kokosowy, miód, roztopione
masło i jajka dokładnie wymieszać i przelać do suchych
składników.
Całość bardzo
dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć
papierem do pieczenia i wysypać na nią całą masę. Wszystko
dokładnie docisnąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na
20-25 minut.
Po tym czasie formę
wyjąć, chwilkę przestudzić i pokroić na dowolnej
wielkości batony, wyjmować z formy po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!!
2 komentarze:
świetne batoniki!
Super :)
Prześlij komentarz