poniedziałek, 21 września 2015

Dżem figowo - śliwkowy


Uwielbiam figi pod każdą postacią. Świeże, suszone, gotowane, pieczone i co tam jeszcze by się nie wymyśliło, ale jeszcze nigdy nie zrobiłam dżemu figowego. Dlaczego? Sama nie wiem, jakoś się nie złożyło, albo do tej pory każda nawet większa ilość fig bardzo szybko znikała w moim domu.
Tym razem zawzięłam się i mam dżem. Gdybym wcześniej wiedziała jak pyszny jest dżem figowy to nie czekałabym tyle z jego zrobieniem.
Dżem figowy z dodatkiem śliwek to coś przepysznego, jestem nim zachwycona i w prawdzie kilka słoiczków schowałam już na zimę do komórki, ale coś mi mówi, że nie doczekają one nawet późnej jesieni. Gorąco Wam polecam!!


Dżem figowo – śliwkowy

składniki:
  • 1kg świeżych fig (około 15szt)
  • 6 szt dużych śliwek
  • 250g cukru
  • sok z połowy cytryny

wykonanie:

Figi umyć i osuszyć, a następnie pokroić na kawałeczki. Owoce zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, wymieszać i odstawić na około 2 godziny.

Po tym czasie owoce zagotować, kilka minut trzymać na ogniu, a następnie całkowicie wystudzić i zostawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc w lodówce.

Następnego dnia raz jeszcze zagotować owoce i smażyć tak długo, aż owoce będą miękkie, a dżem zrobi się gęsty, u mnie trwało to 20 minut.
Bardzo gorący dżem przełożyć do wcześniej przygotowanych (sterylnie czystych) słoików, dokładnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Gotowe :) Smacznego !!

3 komentarze:

Kamila pisze...

Pycha! To moje ulubione połączenie :) Pozdrawiam

gin pisze...

Mmm, musi być pyszny :)

Judyta Deker pisze...

Ten dżem musiał smakował obłędnie! :-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin