Nie będę pisać o tym, że jest gorąco, bo każdy z nas o tym dobrze
wie. Może gdybym była właścicielką tylko kilku kwiatów na parapecie,
ciepło nie męczyło by mnie tak bardzo, ale skoro jestem mamą to z takim
upałem nam nie po drodze. Starszy psioczy bo nie może cały dzień latać
po boisku, a młodszy nawet nie ogarnia dlaczego jest mu tak ciepło :)
Dlatego starając się minimalizować skutki upału w domu już od tygodnia
mamy zakaz używania żelazka no i piekarnika. Dlatego w cenie szybkie
obiadki nie wymagające wiele zachodu, za to zdrowe i smaczne. Wydaje Wam
się, że to trudne zadanie, zatem spieszę Wam donieść, że latem to
banalnie proste :)
Ciecierzyca i kalafior w pomidorach
składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- 1 kalafior
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 pomidory
- zioła świeże lub suszone
- świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
wykonanie:
Cebulę i czosnek poszatkować i wrzucić na odrobinę rozgrzanego oleju. Smażyć chwilkę, uważać żeby czosnek się nie przypalił.
Kalafior umyć i podzielić na bardzo małe różyczki, a następnie dorzucić do cebuli i wszystko razem smażyć kilka minut.
Po
tym czasie dorzucić pokrojone pomidory i ciecierzycę z puszki (bez
wody). Dorzucić zioła świeże i suszone według upodobań, u mnie to
bazylia, mięta i oregano.
Dolać około 1/2 szklanki wody i pod przykryciem dusić około 20 minut.
Danie jest gotowe gdy kalafior będzie miękki (a najlepiej al dente).
Doprawić pieprzem do smaku.
Podawać z grzanką lub bez niczego.
5 komentarzy:
Lekko a jednak pozywnie ☺
To coś dla mnie:)
Smakowita prostota :)
mmm ale pyszności :P
Nie narzekaj na upaly kochana, nie narzekaj, bo niedlugo bedziesz je juz tylko wspominala i za nimi tesknila :) Takie danie to ja lubie i nie musialabys wolac mnie dwa razy do stolu :)
Buziaki dla Maluszka :)
Prześlij komentarz