poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Kremowa zupa z kalafiora


Moje maleństwo jest ostatnimi czasy bardzo absorbujące, mamy wrażenie, że tylko u mamy i taty na rękach osiąga pełnie szczęścia ;) Można więc powiedzieć, że ręce mam zajęte :) Dlatego upraszczam jak tylko się da. Pyszna kremowa zupa z kalafiora jest inspirowana przepisem z kuchni Lidla. Prościej nie można, bulion zrobiłam z kostek bio, bo nawet na to czasu brak.
Mimo pośpiechu, zabawiania malucha, robienia z siebie wariatki w kuchni, byle młody dał coś dokończyć, wyszła pyszna zupka, którą Wam gorąco polecam!


Kremowa zupa z kalafiora

składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa
  • ser grana padano

wykonanie:

Kalafior umyć i odciąć różyczki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kalafior i ziemniaki wrzucić do gorącego bulionu.
Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy  i podsmażyć czosnek i cebulę, aż się zeszklą. Dodać do gotującej zupy.

Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut (do momentu, aż warzywa zmiękną).
Zupę rozdrobnić za pomocą blendera, aż powstanie gęsty krem. Przyprawić solą i pieprzem, do smaku.

Podawać z grzankami, lub kawałkami grillowanego kalafiora i koniecznie z serem.

Smacznego !!

2 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

świetna konsystencja tego kremu!

Agata Janosz pisze...

Wygląda pięknie, aż ślinka cieknie :)
A czy kozi ser będzie pasował do kalafiora?
Agata z Born to Cook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin