czwartek, 30 lipca 2015

Kociołek, prażonka czy duszonka

Kociołek, prażonka czy duszonka, to najczęściej spotykane nazwy tego jednogarnkowego dania, przygotowanego na ognisku.
Danie jest u nas bardzo popularne przegrywa latem chyba tylko z grillem.
W przygotowywaniu takiego kociołka prym wiedzie moja teściowa, jednak tym razem postanowiłam zrobić po swojemu :)
Nie wszyscy byli zadowoleni, bo w kociołku nie znalazło się żadne mięso czy kiełbasa, ale byli też tacy, którym smakowało.
Pomysł na taki kociołek zaczerpnęłam od Olgi Smile, pozmieniałam trochę po swojemu i mogę Wam tylko gorąco polecić.
Aromatyczne, warzywne, pyszne danie, do tego pyszna ciecierzyca i czego można chcieć więcej :) no dobra jeszcze kiełbaski z grilla.
Polecam!!

Przepis na kociołek

składniki:
  • 1 mała młoda kapusta
  • 500g pieczarek
  • 1 por, biała część
  • 1 mały seler korzeń
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki korzeń
  • 3 czerwone cebule
  • 400g ciecierzycy
  • mała główka czosnku
  • pietruszka nać
  • koperek
  • 120ml tłuszczu
  • 3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • ostra papryka wg uznania
wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnego dnia lekko ją obgotowałam.
Warzywa umyć i pokroić, kawałki według uznania nie za duże.
Zewnętrznymi liśćmi kapusty wyłożyć kociołek, resztę kapusty poszatkować.
Do kociołka wyłożonego kapustą należy wrzucić poszatkowaną kapustę, ciecierzycę z wodą w której się gotowała, wszystkie pokrojone warzywa, zioła i przyprawy. Dolać wody, tyle, żeby przykryło warzywa i olej. Zamknąć liśćmi kapusty, lekko docisnąć.
Garnek zamknąć i wstawić w ognisko na minimum 60-75 minut, po tym czasie otworzyć i sprawdzić czy warzywa są już miękkie.
Nałożyć chochlą do misek i gotowe.
Smacznego!!

1 komentarz:

Naturalne metody pisze...

Pomysł jest fantastyczny;)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin