Kociołek, prażonka czy duszonka, to najczęściej spotykane nazwy tego jednogarnkowego dania, przygotowanego na ognisku.
Danie jest u nas bardzo popularne przegrywa latem chyba tylko z grillem.
W przygotowywaniu takiego kociołka prym wiedzie moja teściowa, jednak tym razem postanowiłam zrobić po swojemu :)
Nie wszyscy byli zadowoleni, bo w kociołku nie znalazło się żadne mięso czy kiełbasa, ale byli też tacy, którym smakowało.
Pomysł
na taki kociołek zaczerpnęłam od Olgi
Smile, pozmieniałam trochę po swojemu i mogę Wam tylko gorąco
polecić.
Aromatyczne, warzywne, pyszne danie, do tego
pyszna ciecierzyca i czego można chcieć więcej :) no dobra jeszcze
kiełbaski z grilla.
Przepis na kociołek
składniki:
- 1 mała młoda kapusta
- 500g pieczarek
- 1 por, biała część
- 1 mały seler korzeń
- 1 kg ziemniaków
- 5 marchewek
- 2 pietruszki korzeń
- 3 czerwone cebule
- 400g ciecierzycy
- mała główka czosnku
- pietruszka nać
- koperek
- 120ml tłuszczu
- 3 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka soli
- 3 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- ostra papryka wg uznania
Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnego dnia lekko ją obgotowałam.
Warzywa umyć i pokroić, kawałki według uznania nie za duże.
1 komentarz:
Pomysł jest fantastyczny;)
Prześlij komentarz