Takie śliczne, bajecznie kolorowe,
bardzo sezonowe ciasto – tyle o samym wyglądzie, a przydałoby się
napisać coś jeszcze o smaku. Tak więc w smaku też bajeczne, ser,
który chłonie sok z rabarbaru i truskawek smakuje rewelacyjnie.
Ciasto ucierane z owocami i serem to naprawdę pyszne wydarzenie na
naszym stole, do tego jeszcze nuta wanilii w cieście i kruszonka na
górze to już czysta rozpusta. Gorąco polecam Wam to ciasto
szczególnie teraz w sezonie tych cudnych owoców.
Przepis znalazłam na Moje
wypieki, wzbogaciłam o rabarbar.
Ucierane ciasto z truskawkami,
rabarbarem i twarogiem
składniki na ciasto:
- 125g masła
- 150g cukru
- 2 duże jajka
- 180g mąki pszennej
- 60g skrobi ziemniaczanej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 90g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną,
proszek do pieczenia – przesiać i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem. Ucierać do
otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać
po jednym jajku, miksować do połączenia po każdym dodaniu.
Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, krótko
zmiksować do połączenia składników.
Formę o wymiarach 23 x 30 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać.
ponadto:
- 500g truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych na pół
- 300g rabarbaru, pokrojonego na kawałeczki
- cukier puder do oprószenia
składniki na kruszonkę:
- 100g mąki pszennej
- 50g cukru
- 60 g masła, roztopionego
Wszystkie składniki umieścić w
miseczce i rozetrzeć palcami, uformować z nich kruszonkę.
warstwa serowa:
- 400g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 50g masła
- 2 żółtka
- 110g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Masło utrzeć z cukrem. Ucierać do
otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut.
Dodać żółtka, dalej ucierać. Dodać
twaróg, mąkę ziemniaczaną i utrzeć do połączenia składników.
Na ciasto ucierane wyłożone do formy
wyłożyć masę serową, przy pomocy łyżki, następnie wyrównać.
Na ser rozłożyć rabarbar pokrojony na kawałeczki i truskawki
przekrojone na pół. Posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 170'C przez około
60 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, oprószyć cukrem
pudrem i podawać.
Smacznego!!
3 komentarze:
truskawki i rabarbar razem, pyyyycha!
mniam! uwielbiam takie ciasta!
Mniam. W ramach psikusa porywam z talerza i uciekam :)
Prześlij komentarz