Trochę późno, ale w końcu i u mnie zagościły nasiona chia i to zagościły na stałe.
Żeby
Was zachęcić do używania tych nasionek podam Wam kilka istotnych faktów
i gorąco polecam poczytać o tych małych nasionach, które mają w sobie
dużo dobrego i na dodatek możecie stworzyć z nich pyszne desery i
koktajle.
Szałwia hiszpańska, ta roślina daje nasiona chia, które mają wyjątkowe wartości odżywcze i zdrowotne.
Dla jasności kilka danych:
Wartości odżywcze nasion chia (w 100 g)
Wartość energetyczna - 486 kcal
Białko ogółem - 16.54 g
Tłuszcz - 30.74 g
Węglowodany - 42.12 g
Błonnik - 34.4 g
Witaminy
Witamina C – 1.6 mg
Tiamina – 0.620 mg
Ryboflawina – 0.170 mg
Niacyna - 8.830 mg
Witamina A – 54 IU
Witamina E – 0.50 mg
Minerały
Wapń – 631 mg
Żelazo - 7.72 mg
Magnez - 335 mg
Fosfor - 860 mg
Potas - 407 mg
Sód – 16 mg
Cynk - 4.58 mg
Kwasy tłuszczowe (w porcji - 28 g)
omega-3- 4915 mg
omega-6- 1620 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
Nasiona chia to
wspaniałe źródło witamin, minerałów, przeciwutleniaczy,łatwo
przyswajalnego białka, które jest idealne m.in dla wegetarian, czy
sportowców. Zawarte w nich kwasy omega-3 wpływają pozytywnie
na układ sercowo-naczyniowy, a także wspomagają pracę mózgu. Duża ilość
błonnika wspaniale wpływa na problemy trawienne.
Nasiona
chia po połączeniu z wodą lub mlekiem pęcznieją, dlatego zjedzenie
małego deseru zaspokoi Wasz głód na długi czas, co bardzo przydaje się
jeśli tak jak ja jesteście na etapie redukcji kilku kilogramów.
Moim
zdaniem na prawdę warto sięgnąć po te nasionka, zerknijcie tylko na ich
wartości odżywcze, a później dajcie się skusić na pyszny deser i tak
jak ja wciągniecie je na stałe na Waszą listę ulubionych produktów.
Super
Żywność (superfood) to termin z którym warto się zapoznać, ja trafiłam
na bardzo fajnego bloga
Zielone koktajle, gdzie
znalazłam dużo ciekawych i wartościowych informacji - gorąco Wam polecam
tą stronę.
Teraz w końcu nadszedł czas na przepis :)
Pudding chia (4 porcje)
składniki:
- 6 łyżeczek nasion chia
- 400ml mleka (może też być woda, mleko ryżowe, sojowe itp)
- 1 łyżka miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego
- świeże owoce np. truskawki i banan
wykonanie:
Właśnie
w tym momencie pojawia się jedyny minus tego deseru, czyli fakt, że
jeśli chcemy zjeść deser musimy o nim pomyśleć dzień wcześniej, ponieważ
nasionka potrzebują paru godzin na to, żeby nabrały odpowiedniej
konsystencji.
Słodki
syrop wymieszać z ciepłym mlekiem, a następnie zalać nim nasiona. Dokładnie
wymieszać i odstawić na kilka minut. Po tym czasie ponownie dokładnie
wymieszać i rozlać do 4 miseczek.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Podawać ze świeżymi owocami.
Smacznego!!
Nasiona
chia można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ja kupiłam je za około
15 zł za 150g. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 15g czyli około 3
łyżeczek.
2 komentarze:
Też całkiem niedawno odkryłam te śmieszne nasionka. Chyba najbardziej lubię je w wersji czekoladowej - z mlekiem orzechowym/migdałowym i kakao. Same w sobie mają mało smaku, ale za to ślicznie wyglądają, zwłaszcza w szklanych pojemnikach przekładane musem owocowym. Pozdrawiam serdecznie : )))
pychota, wyprubuję!
Prześlij komentarz