czwartek, 4 czerwca 2015

Ciasto ucierane z truskawkami, rabarbarem, serem i kruszonką


Takie śliczne, bajecznie kolorowe, bardzo sezonowe ciasto – tyle o samym wyglądzie, a przydałoby się napisać coś jeszcze o smaku. Tak więc w smaku też bajeczne, ser, który chłonie sok z rabarbaru i truskawek smakuje rewelacyjnie. Ciasto ucierane z owocami i serem to naprawdę pyszne wydarzenie na naszym stole, do tego jeszcze nuta wanilii w cieście i kruszonka na górze to już czysta rozpusta. Gorąco polecam Wam to ciasto szczególnie teraz w sezonie tych cudnych owoców.
Przepis znalazłam na Moje wypieki, wzbogaciłam o rabarbar.



Ucierane ciasto z truskawkami, rabarbarem i twarogiem

składniki na ciasto:
  • 125g masła
  • 150g cukru
  • 2 duże jajka
  • 180g mąki pszennej
  • 60g skrobi ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90g kwaśnej śmietany 12% lub 18%

Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia – przesiać i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem. Ucierać do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać po jednym jajku, miksować do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, krótko zmiksować do połączenia składników.
Formę o wymiarach 23 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać.

ponadto:
  • 500g truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych na pół
  • 300g rabarbaru, pokrojonego na kawałeczki
  • cukier puder do oprószenia

składniki na kruszonkę:
  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 60 g masła, roztopionego

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć palcami, uformować z nich kruszonkę.



warstwa serowa:
  • 400g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 50g masła
  • 2 żółtka
  • 110g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Masło utrzeć z cukrem. Ucierać do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut.
Dodać żółtka, dalej ucierać. Dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i utrzeć do połączenia składników.

Na ciasto ucierane wyłożone do formy wyłożyć masę serową, przy pomocy łyżki, następnie wyrównać. Na ser rozłożyć rabarbar pokrojony na kawałeczki i truskawki przekrojone na pół. Posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 170'C przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem i podawać.


Smacznego!!

3 komentarze:

Emma pisze...

truskawki i rabarbar razem, pyyyycha!

Wiewióra pisze...

mniam! uwielbiam takie ciasta!

Evi pisze...

Mniam. W ramach psikusa porywam z talerza i uciekam :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin