Na dworze pięknie, a nawet
powiedziałabym, że cudnie. Słoneczko wprawiło mnie w dobry
nastrój i mimo chronicznego niewyspania, wygrzebałam głęboko
ukryte pokłady energii i wyruszyłam z wózkiem na mały trening. 5
km w tak pięknych okolicznościach przyrody zrobiło dobrze mnie i
młodemu przy okazji również.
Wolny czas skrócił mi się w ten
sposób prawie do zera, dlatego jak zawsze pomysł na szybki obiad
był na wagę złota. Poszperałam, poczytałam i na blogu Strawberries
from Poland znalazłam przepis na prostą zupę.
Czosnkowa na bazie pomidorów, to
zapowiadało się pysznie i takie właśnie było. Jeśli lubicie
smak pomidorowego sosu do pizzy to i tę zupę pokochacie. Tylko
apeluję nie bójcie się czosnku, nie taki diabeł straszny jak go
malują. Zupa jest aromatyczna, sycąca, a czosnek jest tylko
delikatną nutą.
Jest pysznie polecam!!
Zupa czosnkowa z pomidorami
składniki:
- 1-kilogramowy słoik pomidorów (ja daję dojrzałe świeże lub z puszki)
- 1i1/2 - 3 główki czosnku (zależy czy czosnek jest intensywny, czy łagodny)
- olej
- ½ łyżeczki soli
- świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta cukru
- 2 czerstwe bułki, pokrojone w kostkę (na grzanki) – ja zrobiłam wkładkę z grillowanego kurczaka
wykonanie:
Czosnek obrać, każdy ząbek pokroić
w cienkie plasterki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i
smażyć na złoty kolor, potem dodać pomidory i podsmażyć, aż
zmiękną.
Zalać wodą (tyle wody, ile
pomidorów), przykryć garnek i gotować na małym ogniu. Na koniec
dodać sól i szczyptę cukru. Zmiksować. Doprawić świeżo
zmielonym pieprzem.
Podawać z grzankami lub z grillowanym
kurczakiem.
Smacznego!!
4 komentarze:
Taką zupę biorę w ciemno:)
Czuję, że to przegoni moje przeziębienie :)
Połączenie pomidorów z czosnkiem zawsze jest pyyychaaa! Muszę ja zrobić .Pozdrawiam wiosennie: )
Przepyszne połączenie, uwielbiam .:)
Prześlij komentarz