piątek, 13 lutego 2015

Indian ratatouille


Jeszcze nie tak dawno, gdy byłam w ciąży, najchętniej nie wchodziłabym do kuchni, teraz zmiana o 100%, najchętniej w ogóle bym z niej nie wychodziła. Wertuję moje książki kulinarne, przeglądam zapisane pomysły i piekę, smażę i gotuję. Co udało mi się uchwycić aparatem, przed tym nim moja rodzinka zdążyła się do tego dorwać, będę w miarę systematycznie umieszczać na blogu.
Na pierwszy ogień pyszne obiadowe danie, czyli słoneczne i aromatyczne Indian ratatouille. Przepis pochodzi z książki 'Plenty More', Yotam Ottolenghi, a ja znalazłam go u Liski.
Pyszne warzywne curry, które rozjaśniło nam pewien pochmurny dzień.
Ponieważ w oryginale występuje sporo niebanalnych składników, których niestety nie miałam, pokombinowałam i zrobiłam się z tego co miałam,może mniej egzotycznie, ale nadal pysznie.


Indian ratatouille

składniki:

  • 120ml oleju słonecznikowego do smażenia
  • 2 średnie czerwone cebule, pokrojone w 3cm kostkę 
  • 1kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 3cm kostkę
  • 3 duże czerwone papryki, pokrojone w 3cm kostkę
  • 1i1/2 łyżki indyjskiej przyprawy panch phoran (można samemu wymieszać równe ilości: nasion kozieradi, kopru włoskiego, czarnej gorczycy, czarnuszki, kminu rzymskiego)
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 5 owoców zielonego kardamonu (nie dałam)
  • 160g pomidorów bez skórki, pokrojonych w kostkę (dałam z puszki)
  • 3 zielone chilli, wypestkowane lub ½ czerwonego chilli (ja dałam odrobinę chilli w proszku)
  • 24 świeże liście curry lub 8 suszonych (dałam ½ łyżeczki curry w proszku)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1-3 łyżki pasty z tamaryndowca (nie dałam)
  • 50g pestek dyni, lekko uprażonych na suchej patelni
  • 1 łyżka listków kolendry, posiekanych – do podania (można zastąpić natką pietruszki)
  • sól, do smaku

wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 220'C i przygotować blachę do pieczenia.
Rozgrzać olej na bardzo dużej patelni (może być wok). Dodać cebulę i ziemniaki. Smażyć na średnim ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć warzywa łyżką cedzakową i odłożyć.
W razie potrzeby dolać na patelnię oleju. Dodać paprykę i przyprawy, smażyć na bardzo dużym ogniu 3 minuty, często mieszając.
Dodać pomidory, chilli i liście curry, smażyć jeszcze 5 minut na dużym ogniu.
Dodać cebulę z ziemniakami, cukier, pastę tamaryndowca, 200ml wody i ¾ łyżeczki soli i dusić na małym ogniu 5 minut.
Przełożyć warzywa na dużą blachę, posypać pestkami dyni i piec w piekarniku 12 minut.
Podawać ciepłe, posypane listkami kolendry.

Smacznego!!

4 komentarze:

Natalia pisze...

Mniam, bardzo lubię takie dania, aromatyczne:)

Naturalne metody pisze...

Super jest do danie;)

Nemi pisze...

Musi być pyszne!!!!

Evi pisze...

O, taką wiosnę poproszę! :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin