Aura za oknem na pewno nie ułatwia
robienia zdjęć moim potrawą, za to na pewno zwiększa apetyt na
dania gorące i sycące. Na próżno szukać u mnie o tej porze roku
lekkich sałatek lub delikatnych deserów. Teraz liczą się dania
tłuste, rozgrzewające najlepiej jednogarnkowe, a mój mąż
dodałby, że koniecznie mięsne. Jednak dzisiaj polecam coś
pysznego bez mięsa, proste, pyszne placuszki z ricottą z pysznymi
dodatkami. To danie zaliczam do kategorii bardzo pożądanej zimą,
czyli Comfort Food i gorąco Wam polecam tą pozycję z mojego menu.
Placuszki z ricottą z duszoną
czerwoną cebulą i pieczarkami
składniki:
- 250g ricotty
- 3 łyżki startego parmezanu (jeszcze odrobina do posypania gotowego dania)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
dodatkowo:
- 2 czerwone cebule
- 350-500 pieczarek
wykonanie:
Wszystkie składniki na placuszki
należy dokładnie zmieszać i smażyć na rozgrzanym oleju w bardzo
małych porcjach. Ciasto nakładać łyżką zamoczoną w zimnej
wodzie i delikatnie spłaszczyć. Smażyć z obu stron do
zarumienienia.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, a
następnie dusić do miękkości.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i
podsmażyć.
Gotowe placuszki podawać wraz z
duszoną cebulą i grzybami, delikatnie posypać parmezanem, zresztą
nie musi być delikatnie, parmezanu nigdy za dużo :)
Smacznego!!
4 komentarze:
muszą być smaczne:)
Bardzo fajny pomysł na obiad :)
skusiłabym się na takiego placuszka :)
Placki z ricottą w wytrawnej wersji - super, muszę wypróbować! Pyszne dodatki :)
Prześlij komentarz