wtorek, 20 stycznia 2015

Banica 6xXL


Co to, co to ? Banica to tradycyjne bułgarskie danie, zwijane ciasto nadziewane białym bułgarskim serem. Tyle o oryginale, a u mnie wersja mocno zmodyfikowana i zewnętrznie i wewnętrznie.
Przepis znalazłam w książce Lidla „Okrasa kontra Pascal” i dołożyłam swoje 3 grosze, wyszło nam pyszne danie, które dzisiaj Wam przedstawiam. Wałeczek ciasta powinien być bardzo cieniutki, ale u mnie akurat wyszło zupełnie odwrotnie, dlatego moja banica to wersja 6x XL.
Przy okazji mam nadzieję, że teraz gdy moja ciążowa niechęć do jedzenia minęła, moja aktywność na blogu wzrośnie :)

Banica XXXXL

składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 żółtka
  • 150ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 50g masła
  • 500g sera typu greckiego lub fety
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 200g dobrej kiełbasy

wykonanie:
ciasto:

Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać ½ łyżeczkę soli i wbić 2 żółtka. Dodać 150ml ciepłej wody. Ciasto zagnieść, aż będzie miękkie i gładkie.  Dobrze wyrobione ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i jeszcze chwile zagniatać. Rozciągnąć ciasto i formować z niego duży płat. Robimy w nim dołek i skrapiamy ciasto olejem (1-2 łyżki), nadal je wyrabiać. Z zagniecionego ciasta formować kulkę, oprószyć ją mąką i zawinąć w papier do pieczenia. Odstawić.

nadzienie:

Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć. Odsączyć z nadmiaru oleju i odstawić.
3 ząbki czosnku rozetrzeć z solą, pietruszkę posiekać. Do miski wrzucić pokruszony ser, dodać 2 żółtka, ząbki czosnku i 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto podzielić na 3  równe części. Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie blaty. Roztopić 50g masła. Przed posmarowanie ciasto należy jeszcze raz obrócić. Pierwszy płat ciasta posmarować roztopionym masłem. Całość posypać farszem (razem z kiełbasą), zostawić około 2 cm wolnego miejsca z jednej strony. Ciasto z farszem zwinąć w rulon, następnie nadać mu kształt ślimaka i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierwszą część ślimaka smarujemy masłem. Wszystkie czynności powtórzyć z pozostałymi kawałkami ciasta, które następnie należy dokleić do pierwszej części, tworząc coraz większego ślimaka. Całość posmarować roztopionym masłem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180'C na około 35 minut. Piec na złoty kolor.

Podawać z sałatką.

Smacznego!!

7 komentarzy:

Lady laura. pisze...

Świetne!.

silver pisze...

Byłam w Bułgarii ale nie jadłam :P

Janusz Bartoszek pisze...

Wygląda przepysznie ^^ I do tego się czegoś nauczyłem, bo wcześniej nie słyszałem o banice :)

majka pisze...

Pysznie Madziu! Od dawna mam juz wielka ochote na taka banice.

I oczywiscie gratuluje Ci nowego czlonka rodziny ;)) W tym samym dniu co Ty moja szwagierka urodzila coreczke ;)

magda k. pisze...

Majko bardzo dziękuję. 13-tego to dobry dzień :)

Polka J.B pisze...

Bardzo fajny przepis :) zapraszam również do mnie :)

Marzena Szkodzińska pisze...

Ale świetny przepis, danie wygląda pysznie :-) z chęcią bym spróbowała kawałeczek :-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin