środa, 3 września 2014

Chleb bananowy

Jeśli sprawdzicie moją listę przepisów, to z pewnością odkryjecie, że uwielbiam piec i jeść chleb bananowy. Cała rodzina bardzo go lubi, więc co rusz testuje nowe przepisy.
Bardzo lubię chlebek z tego przepisu, pięknie pachnie i cudownie smakuje.
Z tego przepisu upieczecie dwa małe chlebki, po 12 kromek każdy. Można upiec z podwójnej porcji, pokroić i nadmiar zamrozić, a jak znowu będziecie mieć ochotę na chlebek to w kilka chwil, możecie odgrzać kromki w tosterze i delektować się pysznym chlebkiem.
Przepis pochodzi z książki 'Nakarm mnie' Bill Granger.
Polecam!!


składniki:
  • 50g brązowego cukru
  • 30g migdałów, posiekanych
  • 250ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g masła, roztopionego
  • 230g cukru
  • 2 średnie jajka, lekko roztrzepane
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 250g rozgniecionych dojrzałych bananów (mniej więcej 2 średnie banany)

wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200'C. Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia dwie formy keksowe o wymiarach 10x18cm lub jedną dużą blachę.
W misce wymieszać brązowy cukier oraz migdały i odstawić na bok.

W dużej misce wymieszać kwaśną śmietanę z sodą oczyszczoną i odstawić na 5 minut, a następnie dodać roztopione masło, cukier oraz jajka. Do oddzielnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie stopniowo dodawać do niej śmietanową masę, a na końcu rozgniecione banany.

Masę podzielić pomiędzy formy do pieczenia (lub przelać do jednej formy) i na wierzchu posypać mieszanką brązowego cukru i migdałów.
Piec 1-1 i ¼ godziny. Sprawdzić czy chleb jest upieczony, wbijając w środek patyczek, jeśli po wyjęciu jest czysty, chleb jest gotowy.
Odstawić chleb na 20 minut, a później wyłożyć na metalową kratkę, do całkowitego ostygnięcia.


Smacznego!!


9 komentarzy:

Majana pisze...

Ależ piękne zdjęcia!
Chlebki bananowe są absolutnie pyszne. Pozdrowienia :)

silver pisze...

Zdjęcia są cudowne, a takiego chlebka nie jadłam :)

Aurora pisze...

Jaki magiczny kielich :D

Wiewióra pisze...

cudne zdjęcia i wspaniałe ciacho! nasze ulubione :)

Wiewióra pisze...

cudne zdjecia i wspaniałe ciacho! naszeulubione :)

Evi pisze...

Podobnie jak Ty uwielbiam chlebek bananowy, będę musiała wypróbować ten przepis :).

Daktyle w czekoladzie pisze...

Świetny chlebek!
Ja też niedawno piekłam ciasto bananowe, była nawet powtórka :)

Wiktoria Magdalena pisze...

Nigdy nie robiłam, ani nie próbowałam. teraz zaczynam żałować.
Przepiękne zdjęcia.

atelierkobiet.blogspot.com

gin pisze...

Mmm, cudowny ma kolor, nie można mu się oprzeć :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin