Jeśli sprawdzicie moją listę
przepisów, to z pewnością odkryjecie, że uwielbiam piec i jeść
chleb bananowy. Cała rodzina bardzo go lubi, więc co rusz testuje
nowe przepisy.
Bardzo lubię chlebek z tego przepisu,
pięknie pachnie i cudownie smakuje.
Z tego przepisu upieczecie dwa małe
chlebki, po 12 kromek każdy. Można upiec z podwójnej porcji,
pokroić i nadmiar zamrozić, a jak znowu będziecie mieć ochotę na
chlebek to w kilka chwil, możecie odgrzać kromki w tosterze i
delektować się pysznym chlebkiem.
Przepis pochodzi z książki 'Nakarm
mnie' Bill Granger.
Polecam!!
składniki:
- 50g brązowego cukru
- 30g migdałów, posiekanych
- 250ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100g masła, roztopionego
- 230g cukru
- 2 średnie jajka, lekko roztrzepane
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 250g rozgniecionych dojrzałych bananów (mniej więcej 2 średnie banany)
wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200'C. Natłuścić
i wyłożyć papierem do pieczenia dwie formy keksowe o wymiarach
10x18cm lub jedną dużą blachę.
W misce wymieszać brązowy cukier oraz
migdały i odstawić na bok.
W dużej misce wymieszać kwaśną
śmietanę z sodą oczyszczoną i odstawić na 5 minut, a następnie
dodać roztopione masło, cukier oraz jajka. Do oddzielnej miski
przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie
stopniowo dodawać do niej śmietanową masę, a na końcu
rozgniecione banany.
Masę podzielić pomiędzy formy do
pieczenia (lub przelać do jednej formy) i na wierzchu posypać
mieszanką brązowego cukru i migdałów.
Piec 1-1 i ¼ godziny. Sprawdzić czy
chleb jest upieczony, wbijając w środek patyczek, jeśli po wyjęciu
jest czysty, chleb jest gotowy.
Odstawić chleb na 20 minut, a później
wyłożyć na metalową kratkę, do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!!
9 komentarzy:
Ależ piękne zdjęcia!
Chlebki bananowe są absolutnie pyszne. Pozdrowienia :)
Zdjęcia są cudowne, a takiego chlebka nie jadłam :)
Jaki magiczny kielich :D
cudne zdjęcia i wspaniałe ciacho! nasze ulubione :)
cudne zdjecia i wspaniałe ciacho! naszeulubione :)
Podobnie jak Ty uwielbiam chlebek bananowy, będę musiała wypróbować ten przepis :).
Świetny chlebek!
Ja też niedawno piekłam ciasto bananowe, była nawet powtórka :)
Nigdy nie robiłam, ani nie próbowałam. teraz zaczynam żałować.
Przepiękne zdjęcia.
atelierkobiet.blogspot.com
Mmm, cudowny ma kolor, nie można mu się oprzeć :)
Prześlij komentarz