Uwielbiamy drożdżówki, jagody też
mile widziane, więc gdy wypatrzyłam przepis u Margarytki
od razu postanowiłam je upiec i daję słowo, że wyszły
rewelacyjnie.
To nie są klasyczne jagodzianki, ale
dla mnie ta wersja bardzo przemawia. Pyszne, miękkie, delikatne
bułeczki, nadziane jagodami i jako dodatkowy bonus posypane
przepyszną kruszonką, zrobią wrażenie na każdym poczęstowanym.
Z podanych ilości wyjdzie Wam 12 bułeczek, więc jeśli kochacie
takie wypieki, zróbcie z podwójnej porcji. Ja część bułeczek
nadziałam czekoladą, ponieważ mój syn nie bardzo przepada za
jagodami, więc też możecie puścić wodze fantazji i nadziać czym
chcecie.
Jagodzianki z kruszonką/ bułeczki z
jagodami
składniki:
- 500g mąki pszennej
- 30g drożdży świeżych
- 100ml jogurtu naturalnego
- 100ml ciepłego mleka
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze
- 60g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 40g roztopionego masła
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
nadzienie:
- 2 szklanki opłukanych i osuszonych jagód (u mnie mrożone, bez odmrażania)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
kruszonka:
- 70g mąki pszennej
- 50g cukru
- 40g zimnego masła
dodatkowo:
- 1 jajko, rozkłócone
wykonanie:
W wysokim naczyniu przygotować zaczyn:
1 łyżkę jogurtu wymieszać z ciepłym mlekiem, z 1 łyżką cukru
i łyżą mąki, dodać pokruszone drożdże, wymieszać. Zaczyn
przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut, do momentu aż
drożdże 'ruszą'.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól,
cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Następnie dodać olej, mleko,
jogurt, rozkłóconej jajko (lub 2), roztopione masło i wyrośnięty
zaczyn.
Wyrabiać ciasto przez około 10 minut,
powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto przykryć w misce ściereczką i
odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 60
minut, ciasto powinno podwoić objętość.
W tym czasie należy zrobić kruszonkę.
Włożyć wszystkie składniki do miski i zagnieść, do momentu aż
kruszonka będzie miała konsystencję żwirku. Wstawić do lodówki.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką
ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na
stolnicę i podzielić na 12 części. Każdą część rozpłaszczyć
na placuszek, nałożyć porcję jagód i dokładnie zlepić tworząc
bułeczkę.
Blaszkę wyłożyć papierem do
pieczenia, ułożyć przygotowane bułeczki, przykryć ściereczką i
zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury
180'C. Wyrośnięte drożdżówki posmarować rozkłóconym jajkiem i
posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika i piec przez 25
minut, aż pięknie się zarumienią.
Wyciągnąć z foremki zostawić do
wystudzenia.
Smacznego!!
3 komentarze:
Zdjęcia wyglądają obłędnie i podejrzewam, że bułeczki tak samo obłędnie smakowały :)
Bardzo lubię drożdżówki:) Z jagodami są najlepsze.
Smaki dzieciństwa na zawołanie :-)
Prześlij komentarz