środa, 10 września 2014

Jagodzianki z kruszonką / bułeczki z jagodami

Uwielbiamy drożdżówki, jagody też mile widziane, więc gdy wypatrzyłam przepis u Margarytki od razu postanowiłam je upiec i daję słowo, że wyszły rewelacyjnie.
To nie są klasyczne jagodzianki, ale dla mnie ta wersja bardzo przemawia. Pyszne, miękkie, delikatne bułeczki, nadziane jagodami i jako dodatkowy bonus posypane przepyszną kruszonką, zrobią wrażenie na każdym poczęstowanym. Z podanych ilości wyjdzie Wam 12 bułeczek, więc jeśli kochacie takie wypieki, zróbcie z podwójnej porcji. Ja część bułeczek nadziałam czekoladą, ponieważ mój syn nie bardzo przepada za jagodami, więc też możecie puścić wodze fantazji i nadziać czym chcecie.


Jagodzianki z kruszonką/ bułeczki z jagodami

składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 30g drożdży świeżych
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 100ml ciepłego mleka
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 60g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 40g roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

nadzienie:
  • 2 szklanki opłukanych i osuszonych jagód (u mnie mrożone, bez odmrażania)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

kruszonka:
  • 70g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 40g zimnego masła

dodatkowo:
  • 1 jajko, rozkłócone


wykonanie:

W wysokim naczyniu przygotować zaczyn: 1 łyżkę jogurtu wymieszać z ciepłym mlekiem, z 1 łyżką cukru i łyżą mąki, dodać pokruszone drożdże, wymieszać. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut, do momentu aż drożdże 'ruszą'.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Następnie dodać olej, mleko, jogurt, rozkłóconej jajko (lub 2), roztopione masło i wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto przykryć w misce ściereczką i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 60 minut, ciasto powinno podwoić objętość.

W tym czasie należy zrobić kruszonkę. Włożyć wszystkie składniki do miski i zagnieść, do momentu aż kruszonka będzie miała konsystencję żwirku. Wstawić do lodówki.

Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 12 części. Każdą część rozpłaszczyć na placuszek, nałożyć porcję jagód i dokładnie zlepić tworząc bułeczkę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć przygotowane bułeczki, przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180'C. Wyrośnięte drożdżówki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut, aż pięknie się zarumienią.
Wyciągnąć z foremki zostawić do wystudzenia.

Smacznego!!

3 komentarze:

Agata pisze...

Zdjęcia wyglądają obłędnie i podejrzewam, że bułeczki tak samo obłędnie smakowały :)

Ciążowe Zachcianki pisze...

Bardzo lubię drożdżówki:) Z jagodami są najlepsze.

Wiktoria Magdalena pisze...

Smaki dzieciństwa na zawołanie :-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin