Odwrócone tarty mają to do siebie, że
po odwróceniu nie wyglądają zbyt okazale. Powiedziałabym jednak,
że wyglądają niezwykle smakowicie, a o to chodzi w ciastach, więc
wszystko jest tak jak powinno.
Tarta z morelami jest przepyszna,
ciasto idealne, a owoce słodkie i rozpływające się, oczywiście
można wykorzystać inne owoce, ale morele tak pięknie kuszą.
Przepis pochodzi z książki 'Nakarm
mnie' Billa Grangera i gorąco Wam polecam.
Odwrócona tarta z morelami
składniki:
- 100g masła
- 12 moreli, przekrojonych na pół, bez pestek
- 90g brązowego cukru
- 1 łyżeczka naturalnego cukru waniliowego
- 125g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 115g cukru
- 120ml kwaśnej śmietany
do podania:
- ubita śmietana
wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200'C. Odkroić
75g masła, pokroić i odstawić.
Na patelni (takiej którą możecie
włożyć do piekarnika)o średnicy 24cm rozpuścić pozostałe 25g
masła razem z brązowym cukrem i wanilią. Podgrzewać przez 1
minutę, mieszając, by cukier się rozpuścił. Patelnię zdjąć z
ognia i ułożyć na niej morele, przekrojoną stroną na spód.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem
do pieczenia, cynamonem i wymieszać z cukrem. Dodać masło
pokrojone w kostkę i ugniatać dłońmi, do otrzymania masy
przypominającej kruszonkę. Dodać do niej kwaśną śmietanę i
wymieszać. Masę nałożyć na wierzch moreli i piec przez 30 minut,
aż do zezłocenia.
Po wyjęciu tarty z piekarnika
natychmiast przewrócić ją do góry dnem i przełożyć na
półmisek.
Pokroić na kawałki i podawać z gałką
ubitej śmietany.
Smacznego!!
7 komentarzy:
Tarta pierwsza klasa! Aż ślinka cieknie :)
Mniam, taka tarta musi być pyszna! :)
Świetny pomysł!
Mniam, taka tarta musi być pyszna! :)
Świetny pomysł!
Mniam mniam mniam mniam mniam.... :))
Wygląda bosko :)
Muszę koniecznie wypróbować:)
Wygląda pysznie! Morele idealnie na niej wyglądają. Nabrałam chęci na coś tak pysznego.:)
Pozdrowionka :)
Prześlij komentarz