czwartek, 31 lipca 2014

Drożdżówki z morelami i kruszonką


Uwielbiam morele i nadal daję im się skusić, więc dzisiaj jeszcze jeden przepis z ich wykorzystaniem. Wyjątkowo smaczne drożdżówki, jedne z lepszych jakie udało mi się upiec. Dodatkowe punkty drożdżówki zdobywają za kruszonkę i bardzo słodkie morele.
Jeśli macie ochotę na kołoczki to koniecznie musicie wypróbować właśnie te. Wychodzi ich bardzo dużo około 16-20 szt, zależy jak duże zrobicie i znikają bardzo szybko, przynajmniej tak było u mnie.
Przepis znalazłam na pysznym blogu Marta-gotuje.pl, zmieniłam ich kształt, tak żeby zmieściło się więcej kruszonki.
Polecam!!


Drożdżówki z morelami i kruszonką

składniki:
  • 300ml mleka
  • 1 jajko całe
  • 2 żółtka
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży

kruszonka:
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 150g zimnego masła

dodatkowo:
  • 8 moreli

wykonanie:

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w automacie do pieczenia chleba (u nie w kolejności: płynne, sypki, drożdże). Wybrać program do wyrabiania i wyrośnięcia ciasta.

Jeśli nie posiadacie maszyny należy postępować następująco:

Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić wgłębienie, w którym umieścić rozkruszone drożdże, zasypać je łyżeczką cukru i zalać ½ szklanki letniego mleka. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże „ruszą”.
Następnie dodać jajko, żółtka, sól, resztę cukru oraz wanilię. Zagnieść ciasto i dolać mleko. Jeśli ciasto wyjdzie za luźne, można delikatnie podsypać mąką.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, do podwojenia objętości.
Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i podzielić je na 16 kawałków.
Formujemy z ciasta drożdżówki i na każdą kładziemy po jednej połówce moreli, przekrojoną stroną na dół.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut, w tym czasie zrobić kruszonkę.

Mąkę wymieszać z cukrem, solą i ugnieść palcami z zimnym masłem, aż kruszonka będzie miała konsystencję żwirku.

Wyrośnięte drożdżówki posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C.
Piec przez około 20 minut, aż się lekko zarumienią.

Smacznego!!

7 komentarzy:

Aurora pisze...

Bezwględnie przypominają mi wakacje spędzane za dziecka u babci :))

majka pisze...

Mnim, mniam :) Uwielbiam takie drozdzoweczki Madziu :)

wiosenka27 pisze...

Chętnie bym zjadła:)

silver pisze...

daj trochę;D

Evi pisze...

Pycha. Takie słoneczne :)

Olka pisze...

Fantastycznie wyszły, ja w ogóle uwielbiam morele więc zjadłabym Ci wszystkie takie drożdżówki :P

kabamaiga pisze...

Cudowne z tym "oczkiem" w środku.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin