Jeśli macie ochotę na długo duszoną,
karmelizowaną cebulę, to dzisiejszy przepis spełni Waszą
zachciankę. Moją spełnił całkowicie. Przepis na Pissaladière
jest bardzo prosty, a efekt wspaniały. Potrzeba tylko sporo czasu,
żeby cebulę idealnie udusić.
Ciasto możecie zrobić grube i
puszyste lub cienkie jak na pizze, wszystko zależy od tego jakiej
dużej formy użyjecie i na co macie ochotę.
Żałuję tylko, że nie mogę Wam
przekazać cudownego zapachu tego dania, bo wtedy dalibyście się
skusić od razu.
Przepis pochodzi z bloga Liski White
plate. Gorąco polecam !!
Pissaladière
ciasto:
- 15g świeżych drożdży (lub niepełna łyżeczka drożdży suszonych)
- 120ml ciepłej wody, nie gorącej
- 250g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
wierzch:
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki masła
- 1kg cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i świeżo zmielony pieprz, do smaku
- 12 filecików z anchois
- czarne oliwki, drylowane (dałam zielone)
wykonanie:
Drożdże rozkruszyć do miseczki i
zalać łyżką ciepłej wody. Rozpuszczone połączyć z mąką,
wodą i solą. Zagnieść ciasto, powinno być sprężyste. Przykryć
ściereczka i odstawić do podwojenia objętości na około 1,5-2
godziny. W tym czasie przygotować nadzienie.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie
piórka. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło, a kiedy się
rozpuści wrzucić cebulę, drobno pokrojony czosnek i tymianek.
Dusić na małym ogniu przez godzinę,
co jakiś czas mieszając. Cebula powinna być miękka, lekko
skarmelizowana. Doprawić solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wałkować
lub po prostu wyłożyć nim wysmarowaną oliwą formę do pieczenia.
Forma może być dowolna, w zależności czy chcemy uzyskać grube
czy cienkie ciasto. U mnie forma 22x30cm.
Na wierzchu ułożyć lekko ostudzoną
cebulę, na niej filety z anchois i oliwki.
Odstawić na około 30 minut w ciepłe
miejsce, żeby ciasto podrosło.
Piekarnik nagrzać do 220'C.
Piec około 20-25 minut.
Smacznego!!
3 komentarze:
Zdjęcia są tak sugestywne,że nie muszę czuć zapachu tej potrawy. Ciekawie i smacznie.
O rany, jakie fantastyczne danie!
Wygląda wyjątkowo smakowicie :) Aż czuć zapach tej duszonej cebulki :)
Prześlij komentarz