piątek, 27 czerwca 2014

Dżem truskawkowy bez dodatków


To już naprawdę ostatni moment, żeby zrobić sobie domowy dżem z truskawek. Truskawki, które kupiłam wczoraj były chyba najsłodsze z wszystkich, które w tym roku zjadłam. Dzisiaj już trochę droższe, ale nadal pyszne ostatnie truskawki kuszą. Dżem jest pyszny, a gdy otworzycie go środku zimy sami sobie podziękujecie, że go zrobiliście.
Więc polecam!! Szybko, szybko jeszcze zdążycie :)


składniki:
  • 3kg truskawek
  • 2 ½ szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny

wykonanie:

Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Owoce zasypać ½ szklanki cukru i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie zlać powstały syrop, a owoce wrzucić do dużego garnka o grubym dnie. Garnek zostawić na małym ogniu, a owoce zasypać resztą cukru. Smażyć przez 2 godziny od czasu do czasu mieszając, pod koniec dodać sok z cytryny. Następnie zdjąć owoce z ognia i zostawić do następnego dnia. W kolejnym dniu czynności powtórzyć, smażyć przez kolejne 2 godziny od czasu do czasu mieszając, uważać żeby dżem nie przywarł do garnka.

Jeśli chcecie sprawdzić czy dżem jest gotowy, należy zmrozić talerzyk, a następnie wylać na niego odrobinę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie i powstaje marszcząca się skórka, dżem jest gotowy.

Słoiki i nakrętki wyparzyć wrzątkiem i wytrzeć do sucha lub wyparzyć w piekarniku.

Przelać dżem, porządnie zakręcić i odstawić do góry nogami, pod przykryciem na kilka godzin.


Smacznego!!

5 komentarzy:

Justyna Żak pisze...

musi być smaczny:)

Majana pisze...

Oj,bardzo lubię !:)

Agata pisze...

Taki słoiczek zimą to skarb :)

Wilczyca Aga Strzęciwilk pisze...

takie smaczne cuda to są skarby bezcenne

SeeHome .made with passion pisze...

Jak dżem to koniecznie truskawkowy i koniecznie robiony w domu. Te ze sklepu niech się schowają. W tym roku też mam kilkanaście słoiczków w spiżarni :))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin