To już naprawdę ostatni moment, żeby
zrobić sobie domowy dżem z truskawek. Truskawki, które kupiłam
wczoraj były chyba najsłodsze z wszystkich, które w tym roku
zjadłam. Dzisiaj już trochę droższe, ale nadal pyszne ostatnie
truskawki kuszą. Dżem jest pyszny, a gdy otworzycie go środku
zimy sami sobie podziękujecie, że go zrobiliście.
Więc polecam!! Szybko, szybko jeszcze
zdążycie :)
składniki:
- 3kg truskawek
- 2 ½ szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
wykonanie:
Truskawki umyć i pozbawić szypułek.
Owoce zasypać ½ szklanki cukru i odstawić na 3 godziny. Po tym
czasie zlać powstały syrop, a owoce wrzucić do dużego garnka o
grubym dnie. Garnek zostawić na małym ogniu, a owoce zasypać
resztą cukru. Smażyć przez 2 godziny od czasu do czasu mieszając,
pod koniec dodać sok z cytryny. Następnie zdjąć owoce z ognia i
zostawić do następnego dnia. W kolejnym dniu czynności powtórzyć,
smażyć przez kolejne 2 godziny od czasu do czasu mieszając, uważać
żeby dżem nie przywarł do garnka.
Jeśli chcecie sprawdzić czy dżem
jest gotowy, należy zmrozić talerzyk, a następnie wylać na niego
odrobinę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie i powstaje marszcząca
się skórka, dżem jest gotowy.
Słoiki i nakrętki wyparzyć wrzątkiem
i wytrzeć do sucha lub wyparzyć w piekarniku.
Przelać dżem, porządnie zakręcić i
odstawić do góry nogami, pod przykryciem na kilka godzin.
Smacznego!!
5 komentarzy:
musi być smaczny:)
Oj,bardzo lubię !:)
Taki słoiczek zimą to skarb :)
takie smaczne cuda to są skarby bezcenne
Jak dżem to koniecznie truskawkowy i koniecznie robiony w domu. Te ze sklepu niech się schowają. W tym roku też mam kilkanaście słoiczków w spiżarni :))
Prześlij komentarz