niedziela, 6 lipca 2014

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym


Pieczona kaczka, to jeden z naszych ulubionych niedzielnych/świątecznych obiadów. Coś jest takiego w tej kaczce, że buzia się uśmiecha na myśl o takim daniu. Jeszcze bardziej lubię jak kawałek kaczki zostanie na następny dzień i wtedy podsmażona na masełku sprawia nam przyjemność jeszcze większą. Dzisiejszy przepis pochodzi z książki 'Okrasa kontra Pascal' i jest bardzo prosty, podaję z moimi małymi zmianami. Dlatego złamcie wszelkie opory przed pieczeniem kaczki i zafundujcie sobie pyszny obiad. Podawałam z czerwoną kapustą. Polecam!!


Pieczona kaczka z sosem karmelowo - pomarańczowym

składniki:
  • ½ główki czerwonej kapusty
  • 1i1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 i ½ łyżki białego octu
  • 1 kaczka u mnie około 2kg
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 50g cukru
  • 50g masła
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • zielona pietruszka do dekoracji

wykonanie:

Kapustę posiekać i wrzucić do dużego garnka. Dodać 1 szklankę soku pomarańczowego, 2 łyżki miodu i 1 łyżka białego octu. Doprawić solą i pieprzem. Gotować bez przykrycia przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec doprawić solą i pieprzem do smaku

Z kaczki usunąć nadmiar tłuszczu z boków wewnątrz kaczki (przy kuprze), wyciąć węzły chłonne przy kuprze, obciąć częściowo skrzydełka (druga torebka stawowa). Kaczkę doprawić solą i pieprzem od wewnątrz. Związać. Następnie nasmarować kaczkę olejem, doprawić z wierzchu pieprzem i solą. Piec w temperaturze 180'C (z termoobiegiem), licząc 20 minut na każde ½ kilograma.

Robimy sos. W garnku rozpuszczamy 50g cukru. Dodajemy 1½ łyżki octu i 1/2 szklanki soku pomarańczowego. Wymieszać i podgrzać. Wyłączyć palnik pod garnkiem, następnie dodać zimne masło, aby zagęścić sos. Dodać do niego odrobinę czarnego pieprzu.

Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika. Nasmarować ją sosem, resztę sosu podać w sosjerce.
Kapustę wyłożyć na talerz.


Smacznego!!!

2 komentarze:

babka z rodzynkiem pisze...

Wygląda imponująco!

Justyna Żak pisze...

na pewno jest bardzo smaczny:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin