niedziela, 8 czerwca 2014

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką


Marzy mi się kilka dni wolnego, jednak jak na razie dużo się dzieje, więc na wolne przyjdzie poczekać. Na szczęście wydarzenia miłe i mało męczące, przynajmniej dla mnie, za to mój synek wylewa pot, grając mecz po meczu w te upalne dni.
W temacie jedzenie, a właśnie o to tutaj chodzi najbardziej, to truskawki zawładnęły mną jak co roku.
Z truskawek wyczarować można wiele smacznych deserów, nam oczywiście zachciało się ich na cieście drożdżowym, koniecznie z kruszonką.
Jestem szczęśliwą posiadaczką książki Elizy Mórawskej „Słodkie” i właśnie z tej książki pochodzi przepis na podstawowe ciasto drożdżowe. Truskawki można zastąpić innymi owocami, ale kruszonki pominąć nie można.
Ciasto bardzo proste, nawet dla tych, którzy boją się ciast drożdżowych.
Gorąco polecam !!


Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

składniki:

ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
  • 10g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych (instant) dałam 15g
  • 60g drobnego cukru
  • 60g masła
  • 100ml mleka

kruszonka:
  • 50g mąki pszennej
  • 30g cukru
  • 30g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

dodatkowo:
  • owoce; u mnie truskawki około 300g

wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zmiksować lub jeśli nie macie takiego miksera to tak jak ja należy zagnieść ciasto.
Keksówkę o wymiarach około 24x26cm, wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i przełożyć do niej ciasto (można też blachę wyłożyć papierem do pieczenia).
Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. W tym czasie zrobić kruszonkę.

Mąkę wymieszać z cukrem i wanilią oraz roztopionym masłem, do uzyskania konsystencji żwirku.

Gdy ciasto wyrośnie należy na górze ułożyć połówki truskawek i całość posypać kruszonką.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 190'C i piec około 25-30 minut.
Lekko ostudzić w formie i przełożyć na kuchenną kratkę.

Smacznego!!


7 komentarzy:

Edy pisze...

Uwielbiam ciasta z kruszonka i swiezymi owocami, dostepnymi w sezonie letnim a Twoje ciasto musi byc pyszne! Pozdrawiam

Agata pisze...

Było pyszneeee :)

bryssska-Katarzyna Młynarczyk pisze...

drożdżowe najlepsze z rana z kubkiem mleka;

Agnieszka Rucińska pisze...

mozna jeść i jeść i nigdy się nie nudzi

Unknown pisze...

właśnie zabieram się do pieczenia:)

zjedzmnie pisze...

Drożdżowe, pycha :)

Szkoła Podstawowa nr 24 w Rudzie Śląskiej pisze...

w piekarniku... z podwójnej porcji, będzie pysznie:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin