Co roku urodziny mojego syna mobilizują
mnie do upieczenia tortu. Tym razem upiekłam tort, który składa
się w dużej mierze z czekolady i jeszcze raz z czekolady. Krem jest
bardzo prosty ponieważ robi się go z czekolady i masy kajmakowej.
Tort jest ciężki, bardzo intensywny,
wilgotny i pyszny. Ilość czekolady, która została tu użyta może
zaskoczyć, jednak wypiek wcale nie jest za słodki, jest idealny.
Cała rodzina była zachwycona, a co
najważniejsze nawet mój wybredny solenizant poprosił o dokładkę.
Przepis pochodzi z wspaniałej strony
Moje
wypieki.
Tort czekoladowy
składniki na ciasto czekoladowe:
- 200g czekolady gorzkiej 70%, posiekanej
- 200g masła
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 1i1/4 szklanki drobnego brązowego cukru (dałam biały)
- 150g mąki pszennej tortowej
- 65g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki likieru kawowego (dałam wiśniowego)
wykonanie:
W garnku umieścić masło i mleko.
Podgrzewać, do roztopienia się masła. Dodać czekoladę, mieszać,
aż się roztopi i powstanie gładki sos czekoladowy. Przestudzić.
Do drugiego naczynia przesiać mąkę,
kakao, sodę i proszek.
Sos czekoladowy przelać do większego
naczynia. Dodać jajka (w całości) oraz cukier i wymieszać
trzepaczką, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki,
likier i wymieszać.
3 formy o średnicy około 20cm wyłożyć
papierem do pieczenia (Ja piekłam 3 placki osobno, mam tylko jedną
formę). Przełożyć do nich ciasto, podzielone równo na 3 części,
wyrównać.
Piec w temperaturze 160'C przez około
30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Można upiec jedno ciasto, po
upieczeniu przekroić na 3 części. Czas pieczenia się wydłuży.
składniki na krem czekoladowy:
- 2 puszki masy kajmakowej (1 puszka – 400g), w temperaturze pokojowej
- 250g gorzkiej czekolady 70%
wykonanie:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej
lub w mikrofalówce. Lekko przestudzić.
Masę kajmakową umieścić w misce i
zacząć miksować, dodawać roztopioną czekoladę w kilku porcjach,
cały czas miksując do otrzymania gładkiego kremu czekoladowego.
Wykonanie tortu:
Blaty czekoladowe przełożyć kremem
czekoladowym. Kremem ozdobić również boki i wierzch tortu.
Schłodzić w lodówce. Krem zastygnie i tort będzie się łatwo
kroić.
Tort udekorować czekoladowymi wiórkami
lub na co macie ochotę.
Smacznego!!
14 komentarzy:
wygląda apetycznie
zapraszam do mnie http://iamemilia.blogspot.com/
Cudnie się prezentuje, polewa wygląda bardzo apetycznie :)
Uwielbiam czekoladowe ciasta, a to wyglada bardzo apetycznie:)
Piękny! Najlepsze życzenia dla Synka!
zjadłabym taki:)
Oczywiście, że musi być idealny przy takiej ilości czekolady :D
Oczywiście, że musi być idealny przy takiej ilości czekolady :D
Ojej ...musi byc pyszny!!!! Przy najbliższej okazji spróbuję go stworzyć. Mój syn miał urodziny ostatniego kwietnia....ale tort bez okazji zapewne go ucieszy tym bardziej ,ze lubi czekoladowe ciasta. Pozdrawiam BeA
Prezentuję się przepysznie! Muszę kiedyś wypróbować. :)
wspaniały!!! taki czekoladowy to bym zjadła nawet bez okazji :)
Tort czekoladowo-czekoladowy! Jestem w raju! :))
Ależ pysznie go widzę! Turboczekoladowy!
Tort był tak pyszny, albo nawet lepszy niż to wynika ze zdjęć :)
Cudowny torcik!
Wszystkiego najlepszego dla Synka!:)
Prześlij komentarz