środa, 7 maja 2014

Sałatka z roszponką


Bardzo lubię czytać i przeglądać książki kulinarne, powiedziałabym nawet, że uwielbiam. Jednak równie bardzo cenie sobie wszystkie przepisy, które zdobyłam od mamy, od reszty rodzinny i od znajomych, a czasem nawet nieznajomych. Jeśli zdarza mi się zjeść coś co do mnie „przemawia” wtedy proszę o przepis. Mam kilka ciekawych przepisów od znajomych, które czekają na wykorzystanie, ale dzisiaj podaję Wam przepis na prostą sałatkę, która podbiła moje kubki smakowe. Sałatkę serwowała moja kuzynka Kasia, mam nadzieję, że dobrze otworzyłam jej sałatkę, zmieniłam tylko sos, na takie nie z paczki :) Ilość sosu dowolna, zależy czy lubicie lekko skropioną sosem sałatkę, czy taką lekko pływającą :) Ja użyłam 1 łyżki soku z cytryny i 2 oliwy.
Polecam!!


składniki:
  • 1 opakowanie roszponki
  • 1 opakowanie kiełków (dowolny rodzaj)
  • około 15szt małych pomidorków
  • 1 puszka kukurydzy
  • około 300g groszku mrożonego

sos:
  • 1 część soki z cytryny
  • 2 części oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz

wykonanie:

Składniki umyć o osuszyć. Mrożony grosze zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.
Do dużej miski włożyć roszponkę i kiełki, dorzucić przekrojone na pół pomidorki oraz kukurydzę i wcześniej przygotowany groszek.
Wszystkie składniki na sos umieścić w słoiczku, zakręcić i porządnie potrząsać, a następnie polać nim sałatkę. Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Smacznego!!



3 komentarze:

Justyna Żak pisze...

wygląda bardzo smacznie:)

Izabela K pisze...

Śliczne zdjęcia :)

Agata pisze...

Po ilości komentarzy wnioskuję,że naród woli ciacha i mięcho :) A ja uwielbiam zieleninę i od 1 maja jest to jedna z moich najulubieńszych sałatek :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin