niedziela, 18 maja 2014

Torcik czekoladowo-śmietanowy z kremem kajmakowym


Z pewnością nadejdzie taki dzień, że upiekę tort inny niż czekoladowy, jednak jak na razie czekolada rządzi. Moje dziecko wszelkie dodatki w torcie wita niechętnie, a sama nazwa tort czekoladowy działa magicznie. Więc przedstawiam Wam kolejny przepis na tort czekoladowy.
Ten przepis jest szybszy i łatwiejszy od tego, który podałam nie tak dawno. Może nie jest tak okazały bo składa się tylko z dwóch blatów, ale za to pyszny, aż na samo wspomnienie ślinianki pracują szybciej.
Przepis na blaty pochodzi z książki 'Jak być domową boginią' Nigelli Lawson.


Tort śmietanowo-czekoladowy z kremem kajmakowym

składniki:
  • 200g mąki pszennej
  • 200g drobnego cukru
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 200g miękkiego masła
  • 40g ciemnego kakao
  • 150ml kwaśnej śmietany
  • 2 duże jajka
  • 1i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego

krem:
  • 1 puszka masy kajmakowej (użyłam takiej 530g)
  • 200g czekolady mlecznej lub gorzkiej

wykonanie ciasto:

Rozgrzać piekarnik do 180'C.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam 1 blaszki o wymiarach około 26cm średnicy i piekłam jeden placek, ale można użyć tortownicy o wymiarach np. 21cm i podzielić ciasto na dwie części i piec osobno.

Połączyć w dużej misce mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. Następnie wmieszać masło za pomocą miksera. W szerokim dzbanku roztrzepać kakao, śmietanę, jajka i wanilię, a następnie dodawać powoli kakaową masę do miski, łącząc składniki w jednolitą masę.

Wlać ciasto do przygotowanych foremek, całość do jednej lub podzielić na dwie części i piec osobno.
Piec około 30 minut, dłużej jeśli pieczecie jeden placek, ciasto jest gotowe gdy zaczyna odchodzić od ścianek. Odstawić w formie na 10 minut, a następnie wyjąć żeby ostygło.

wykonanie krem:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, masę kajmakową przełożyć z puszki do garnuszka i delikatnie podgrzewać, aż konsystencja będzie lejąca, a następnie wmieszać roztopioną czekoladę.

Gdy blaty ciasta całkowicie wystygną, przełożyć jeden na duży talerz (jeśli piekliście jeden placek, to należy go dużym nożem przekroić na dwie części) i posmarować ¾ ilości kremu, położyć drugą część ciasta i resztą kremu posmarować górę i boki tortu.

Smacznego!!

6 komentarzy:

Majana pisze...

Magda, torcik wygląda obłędnie! Z kremem kajmakowym - brzmi pysznie.
Pozdrawiam Cię :)

patchworkowa poszewka pisze...

och, love :)

Evi pisze...

O rany. Zasłodziłabym się i byłoby mi cudownie :D

Edy pisze...

W sam raz dla lakomczuchow lubiacych slodkosci!!!

kabamaiga@gmail.com pisze...

Po co inny? Przecież wiadomo, że czekoladowy jest najlepszy.

SMAKOWE KUBKI pisze...

Mocno czekoladowy!Dziecko wie , co jest dobre.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin