Z pewnością nadejdzie taki dzień, że
upiekę tort inny niż czekoladowy, jednak jak na razie czekolada
rządzi. Moje dziecko wszelkie dodatki w torcie wita niechętnie, a
sama nazwa tort czekoladowy działa magicznie. Więc przedstawiam Wam
kolejny przepis na tort czekoladowy.
Ten przepis jest szybszy i łatwiejszy
od tego, który podałam nie tak dawno. Może nie jest tak okazały
bo składa się tylko z dwóch blatów, ale za to pyszny, aż na samo wspomnienie ślinianki pracują szybciej.
Przepis na blaty pochodzi z książki
'Jak być domową boginią' Nigelli Lawson.
Tort śmietanowo-czekoladowy z kremem
kajmakowym
składniki:
- 200g mąki pszennej
- 200g drobnego cukru
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 200g miękkiego masła
- 40g ciemnego kakao
- 150ml kwaśnej śmietany
- 2 duże jajka
- 1i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
krem:
- 1 puszka masy kajmakowej (użyłam takiej 530g)
- 200g czekolady mlecznej lub gorzkiej
wykonanie ciasto:
Rozgrzać piekarnik do 180'C.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć
papierem do pieczenia. Ja użyłam 1 blaszki o wymiarach około 26cm
średnicy i piekłam jeden placek, ale można użyć tortownicy o
wymiarach np. 21cm i podzielić ciasto na dwie części i piec
osobno.
Połączyć w dużej misce mąkę,
cukier, proszek, sodę i sól. Następnie wmieszać masło za pomocą
miksera. W szerokim dzbanku roztrzepać kakao, śmietanę, jajka i
wanilię, a następnie dodawać powoli kakaową masę do miski,
łącząc składniki w jednolitą masę.
Wlać ciasto do przygotowanych foremek,
całość do jednej lub podzielić na dwie części i piec osobno.
Piec około 30 minut, dłużej jeśli
pieczecie jeden placek, ciasto jest gotowe gdy zaczyna odchodzić od
ścianek. Odstawić w formie na 10 minut, a następnie wyjąć żeby
ostygło.
wykonanie krem:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej
lub w kuchence mikrofalowej, masę kajmakową przełożyć z puszki
do garnuszka i delikatnie podgrzewać, aż konsystencja będzie
lejąca, a następnie wmieszać roztopioną czekoladę.
Gdy blaty ciasta całkowicie wystygną,
przełożyć jeden na duży talerz (jeśli piekliście jeden placek,
to należy go dużym nożem przekroić na dwie części) i posmarować
¾ ilości kremu, położyć drugą część ciasta i resztą kremu
posmarować górę i boki tortu.
Smacznego!!
6 komentarzy:
Magda, torcik wygląda obłędnie! Z kremem kajmakowym - brzmi pysznie.
Pozdrawiam Cię :)
och, love :)
O rany. Zasłodziłabym się i byłoby mi cudownie :D
W sam raz dla lakomczuchow lubiacych slodkosci!!!
Po co inny? Przecież wiadomo, że czekoladowy jest najlepszy.
Mocno czekoladowy!Dziecko wie , co jest dobre.
Prześlij komentarz