Naszła mnie ogromna ochotą na świeże
bułeczki, pięknie pachnące, chrupiące i jeszcze ciepłe. Myśl ta
nie dała się odgonić, a drożdże w lodówce czekały, więc co
było zrobić, upiekłam.
Nieskromnie powiem, że bułki wyszły
bajeczne. Grubo posmarowane masłem zaspokoiły moje wszystkie
wymagania. Jadłam je z dżemem, ale także z karminadlą (kotlet
mielony:) smakowały wybornie.
Jeśli macie chwilkę czasu,
zaserwujcie sobie taką przyjemność, pracy przy tym niewiele,
powiedziałabym, że robią się prawie same.
Przepis na te pyszne bułeczki
znalazłam na fanpagu White
plate.
Polecam!!
Bułeczki z makiem
składniki:
- 275g wody
- 1 łyżka miodu
- 500g białej pszennej mąki chlebowej
- 20g świeżych drożdży
- 2 łyżki mleka w proszku (późną nocą nie do zdobycia, zastąpiłam 1 łyżką cukru pudru)
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2-3 łyżki niebieskiego maku
- 1 łyżeczka soli
- 1 białko do posmarowania bułek
wykonanie:
Wodę wymieszać z miodem, dosypać
mąkę i dodać pokruszone drożdże, wymieszać.
Dodać resztę składników i dokładnie
wyrobić ciasto, około 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia w
ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto i
podzielić na 12 części, uformować kulki i odstawić pod
przykryciem na 15 minut.
Następnie z każdej kulki uformować
bułeczki. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Każdą bułeczkę posmarować białkiem
i wstawić do nagrzanego do 190'C piekarnika i piec około 25-30
minut.
Smacznego!!
8 komentarzy:
Wyglądają bardzo kusząco, z masłem musiały być nieziemskie!
Bardzo lubię takie domowe pieczywo...
świetne Ci wyszły:)
O, jak tu się pozmieniało. Bardzo ładnie! Bułeczkę porywam i pozdrawiam!
niesamowicie smakowicie wyglądają ♥
niesamowicie smakowicie wyglądają ♥
domowej roboty małe bułeczki, a do tego własne masło i konfitura;
www.magicznakuchnia.blox.pl
piękne! chętnie wypróbuję przepis. Ciekawy pomysł z dodaniem maku do środka. pozdrawiam, justyna mojemenu.blogspot.com
Prześlij komentarz