środa, 12 lutego 2014

Smażony ryż z jajkami na bekonie


Dzisiaj danie chińskie, błyskawiczne, ale na pewno nie z torebki. Przepis na to ekspresowe danie pochodzi z książki 'Kuchnia chińska' Ching-He Huang.
Jeśli ugotujecie wcześniej ryż i będzie czekał na Was w lodówce, to przygotowanie tego dania zajmie 10 minut. Danie sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do obiadu.
Zajadaliśmy się tym ryżem z ogromną przyjemnością, kilka składników, chwilka w kuchni i efekt gwarantowany. Polecam !!

składniki:
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 jajka (ubite)
  • 80g surowego boczku w plasterkach, pokrojonego w drobną kostkę
  • 70g mrożonego groszku
  • 300g ugotowanego zimnego ryżu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego (u mnie ciemny)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • mielony biały pieprz

wykonanie:

Woka rozgrzać na dużym ogniu i wlać do niego olej. Wbić jajka, wymieszać i podsmażyć w taki sam sposób jak na jajecznicę. Potem zdjąć patelnię z palnika i wyjąć jego zawartość.
Do woka wrzucić pokrojony boczek i smażyć go tak długo, aż zbrązowieje i zrobi się chrupki.
Dorzucić mrożony groszek i podsmażyć około minuty, cały czas mieszając. Dodać również ryż i mieszać, aż się pokruszy.
Potem wrzucić do woka usmażone jajka i wymieszać wszystkie składniki. Doprawić ją sosem sojowym, olejem sezamowym oraz szczyptą pieprzu.
Podawać od razu.

Smacznego!!

3 komentarze:

kabamaiga pisze...

Przeczytałam z jabłkiem i już zaczęłam się zastanawiać jaki to ma smak :)

sio-smutki pisze...

Bardzo lubię szybkie, powstające na gorąco ( co mam - z tego gotuję ) dania :) Pozdrawiam, miłego dnia !

SMAKOWE KUBKI pisze...

Taki ryż to wspaniałe samodzielne danie, ja robie podobnie, ale z jajek smażę cieniutki omlet, kroję jak makaron i dodaje do ryżu

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin