Dzisiaj danie chińskie, błyskawiczne,
ale na pewno nie z torebki. Przepis na to ekspresowe danie pochodzi
z książki 'Kuchnia chińska' Ching-He Huang.
Jeśli ugotujecie wcześniej ryż i
będzie czekał na Was w lodówce, to przygotowanie tego dania zajmie
10 minut. Danie sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub jako
dodatek do obiadu.
Zajadaliśmy się tym ryżem z ogromną
przyjemnością, kilka składników, chwilka w kuchni i efekt
gwarantowany. Polecam !!
składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 jajka (ubite)
- 80g surowego boczku w plasterkach, pokrojonego w drobną kostkę
- 70g mrożonego groszku
- 300g ugotowanego zimnego ryżu
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego (u mnie ciemny)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- mielony biały pieprz
wykonanie:
Woka rozgrzać na dużym ogniu i wlać
do niego olej. Wbić jajka, wymieszać i podsmażyć w taki sam
sposób jak na jajecznicę. Potem zdjąć patelnię z palnika i wyjąć
jego zawartość.
Do woka wrzucić pokrojony boczek i
smażyć go tak długo, aż zbrązowieje i zrobi się chrupki.
Dorzucić mrożony groszek i podsmażyć
około minuty, cały czas mieszając. Dodać również ryż i
mieszać, aż się pokruszy.
Potem wrzucić do woka usmażone jajka
i wymieszać wszystkie składniki. Doprawić ją sosem sojowym,
olejem sezamowym oraz szczyptą pieprzu.
Podawać od razu.
Smacznego!!
3 komentarze:
Przeczytałam z jabłkiem i już zaczęłam się zastanawiać jaki to ma smak :)
Bardzo lubię szybkie, powstające na gorąco ( co mam - z tego gotuję ) dania :) Pozdrawiam, miłego dnia !
Taki ryż to wspaniałe samodzielne danie, ja robie podobnie, ale z jajek smażę cieniutki omlet, kroję jak makaron i dodaje do ryżu
Prześlij komentarz