piątek, 21 lutego 2014

Kurczak w sojowej glazurze


Dzisiejszy przepis na pysznego kurczaka pochodzi z książki „Kuchnia chińska według Goka”.
To nowa pozycja w moim zbiorze, ale już kilka przepisów z tej książki woła do mnie 'zrób mnie'.
Kurczak w wersji, którą widzicie poniżej jest bardzo prosty do zrobienia, składniki też mało wymagające, więc zachęcam Was gorąco do zrobienia sobie pysznych udek na chińską modłę.
Kurczak wychodzi mięciutki, aromatyczny i ostry, więc uważajcie z papryczkami.
Podawałam ze smażonym ryżem, ale równie dobrze będą smakować z lekką sałatką.
Ilość wystarczy dla 2-3 osób.


składniki:
  • 3 łyżki oleju arachidowego (dałam rzepakowy)
  • 6 udek z kurczaka, z kością bez skóry (dałam 3 udka, podzielone na udziec i podudzie)
  • 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
  • kawałek imbiru (u mnie 2 cm), obrany i pokrojony w cienkie plasterki
  • 3 dymki: 2 pokrojone w cienkie krążki, 1 w długie ukośne kawałki (cebula i biała część)
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego (dałam ciemny)
  • pół świeżej czerwonej papryczki chili, pokrojonej w cienkie krążki (bez pestek)

wykonanie:

W woku lub bardzo dużej patelni na silnym ogniu, rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić udka i przyrumienić z każdej strony. Usmażone udka wyjąć i odstawić.
Zmniejszyć ogień i wlać do woka resztę oleju. Gdy się zagrzeje, wrzucić czosnek, imbir i posiekane dymki. Smażyć 2-3 minuty, aż dymka zmięknie. Dorzucić obsmażone udka i wymieszać zresztą składników.

Dolać wodę, miód i sos sojowy. Zwiększyć ogień, doprowadzić do wrzenia i zakryć woka (jeśli nie macie dużej pokrywki, możecie użyć folii aluminiowej). Dusić około 5 minut, ja przeciągnęłam do 10 minut.

Zdjąć przykrywkę i przewrócić udka na drugą stronę. Do tego momentu powinny się już przysmażyć w zredukowanym sosie. Gotować dalsze 3 minuty, aż sos zredukuje się do lepkiej glazury, a udka zrobią się smakowicie brązowe i błyszczące. Wyjąć je z woka i odstawić na 3 minuty.

Potem położyć udka na talerz i przybrać dymką oraz papryczką chili.

Podawać na przykład z smażonym ryżem z jajkami i bekonem.

Smacznego!!

8 komentarzy:

Unknown pisze...

Ja poproszę o przepis na smażony ryż.

Barbara Bastamb pisze...

Lubię kurczaka pod każdą postacią...pozdrawiam...

SMAKOWE KUBKI pisze...

Kurczak i chińskie smaki , to doskonała para, nawet , moim zdaniem lepsza niż wieprzowina, a Twoja propozycja jest genialna.

Joanna pisze...

Wygląda apetycznie, chyba się skuszę bo ile razy można jeść pieczone udka z kurczaka, czas na coś nowego. Pozdrawiam

Wiewióra pisze...

cudnie wygląda!

Marta pisze...

fajna propozycja obiadowa!

Ania pisze...

Wydawać by się mogło, że kilka prostych składników ale jakie pyszne i aromatyczne danie można z nich wyczarować :)

Pozdrawiam
Ania

Malina pisze...

A zastanawiałam się ostatnio jak takiego kurczaka w "glazurze" zrobić

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin