środa, 26 lutego 2014

Tarta na kruchym cieście z bekonem i suszonymi pomidorami


Zauważyłam pewną prawidłowość w mojej rodzinie. Dania o okrągłych kształtach mają największe wzięcie, królują pizze i tarty, ale nie tylko zaliczają się także pączki, mufiny i torty :)
Przecież nie będę z tym walczyć, na inne kształty geometryczne pewnie też przyjdzie czas, a teraz żeby zaspokoić ten rodzinny nawyk, upiekłam pyszną tartę z rumianym i chrupiącym bekonem, z dodatkiem suszonych pomidorów, pachnącą rozmarynem. Od razu zaznaczę, że tarta jest tak smaczna, że jedna na pewno Wam nie wystarczy, proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji, w razie czego odgrzewana jest równie dobra, albo i lepsza.


Tarta na kruchym cieście z bekonem i suszonymi pomidorami

składniki:

kruche ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 120g masła, pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
  • 1 średnie jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeży lub suszony rozmaryn ilość wg uznania
  • 40ml zimnej wody
wykonanie:

Na blacie lub w dużej misce usypać kopiec z mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć tam masło, jajko, sól i cukier i rozmaryn. Wszystkie składniki w środku wymieszać palcami, potem stopniowo dodawać do nich mąki.
Mieszać dopóki wszystkie składniki będą prawie całkiem połączone – ciasto powinno być lekko ziarniste w dotyku. Dodać zimną wodę, wymieszać palcami z ciastem.
Zagniatamy ciasto nasadą dłoni, żeby było całkiem gładkie. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

nadzienie:
  • 100g boczku pokrojonego w cienkie plasterki
  • ½ słoika suszonych pomidorów
  • 100ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
dodatkowo:
  • małe jajko, roztrzepane do posmarowania ciasta przed pieczeniem
wykonanie:

Bekon pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni, żeby był rumiany.
Pomidory wyjąć z oleju, można pokroić na mniejsze kawałki, albo zostawić tak jak są.
Śmietanę dokładnie wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki blat, podsypując mąką. Formę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Ciasto posmarować jajkiem, a następnie wyłożyć na nie farsz,najpierw przyrumieniony boczek, następnie wylać masę jajeczną, a na górze ułożyć suszone pomidory.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 25-30 minut.

Smacznego!!

9 komentarzy:

silver pisze...

Ale wygląda smakowicie!!

Ola Wilczek pisze...

A ja robię tarty prostokątne ;)

Justyna Żak pisze...

wygląda smacznie;)

Evitaa pisze...

Poczułam głód nieprawdopodobny :))

SMAKOWE KUBKI pisze...

Magdo, swietnie musi smakować Twoja tarta, suszone pomidory doskonale do niej pasują. A zdjecia są urzekające, gratuluję.

Edyta pisze...

Będzie dzisiaj na obiad :)

Malina pisze...

Fajne połączenie bekony i pomidorów.

Aleksandra milusiowa pisze...

Pysznie tutaj!!!
Nominuję Twój blog do http://kulinarnewyzwanie.blog.pl/2014/03/12/liebster-blog-award/

zajrzyj również do mnie...tutaj moje pytania i oczywiście zapraszam do podróży po moim blogu! http://recipemilusiowej.blog.pl/2014/03/15/583/

Edyta pisze...

Bardzo nam smakowała, robiłam ją już dwa razy :)

http://przystole.blox.pl/2014/05/Tarta-z-boczkiem-i-suszonymi-pomidorami.html

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin