Co
do dzisiejszego ciasta, to sama sobie je wymyśliłam, naszedł mnie
ogromny smak na ciasto bananowe, ale zachciało mi także czekolady,
a żeby było bardziej ekstrawagancko to sypnęłam chili. Potem
żałowałam, bo wydawało się za ostre, ale po upieczeniu
odetchnęłam z ulgą, bo nieskromnie powiem, że wyszło pysznie.
Nikt z poczęstowanych nie zorientował się, co tak podkreśla smak
czekolady i powoduje smakowe poruszenie na języku, a to tajemniczy
składnik.
Z
powodzeniem zamiast masła użyłam oleju i Wam także proponuję
wypróbować.
Olej
rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego
używamy go nie tylko do smażenia i podlewania sałatek, ale także
wspaniale się sprawdza w ciastach. To jest reklama oleju
rzepakowego, ale prawda jest taka, że od dłuższego czasu używam
tego oleju i do codziennego użytku nie używam żadnego innego.
Ciasto
bananowe z czekoladą, chili i olejem rzepakowym
składniki:
- 120ml oleju rzepakowego
- 180g cukru brązowego
- 3 jajka
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 duże banany
- 75g gorzkiej czekolady, posiekanej
- pół płaskiej łyżeczki chili
- 2 łyżki kakao
- 50ml mleka
wykonanie:
Olej
rzepakowy zmiksować z cukrem. Mąkę zmieszać z proszkiem do
pieczenia i sodą, następnie do oleju dodawać po jednym jajku i po
trochę mąki, tak długo, aż mąka i jajka się skończą, utrzeć
na gładką masę.
Banany
obrać i ugnieść widelcem, czekoladę posiekać. Banany, czekoladę,
chili, kakao i mleko dodać do reszty składników i dokładnie
wymieszać.
Ciasto
wyłożyć do wysmarowanej masłem formy i umieścić w piekarniku
nagrzanym do 180'C.
Piec
przez około 50 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.Jeśli
wbity patyczek wychodzi czysty, ciasto jest gotowe, pamiętajcie, że
w cieście jest czekolada, która również może zabrudzić
patyczek.
Wystudzić
ciasto na kratce.
Smacznego!!
13 komentarzy:
Takie eksperymentu lubię :))
Wyglada pyyyyyysznie!:D
z pewnością pyszne :)
Pięknie się prezentuje ! Czekolada i banan to niezastąpione połączenie :)
Uwielbiam połączenie czekolady i chilli :)
Uwielbiam połączenie czekolady z chilli :)
wyglada mega pysznie :)
Chili i czekolada kumplują się serdecznie, ja od niedawna eksperymentuję w łączeniu czekolady z chili i zawsze jestem bardzo zadowolona z efektów.
Lubie ciasta czekoladowe z dodatkiem oleju, bo są przyjemnie wilgotne.
Wygląda pysznie! Jadłam kiedyś czekoladę z chili ale ciasta nie próbowałam :)
smaki pierwsza klasa! nie inaczej!
Pyszne ciasto, chętnie biorę kawałeczek ze sobą ;).
Porywam kawałek! :)
czekolada i chilli świetnie!
Prześlij komentarz