Uwielbiam tuńczyka w sałatkach, jakoś
tak na samą myśl o nim ślinianki bardziej pracują.
Co tu zrobić? Jak to co najprostszą,
a zarazem najpyszniejszą sałatkę z sosem 1000 wysp. Podobny sos
robiłam już kilka razy, ale nie wiedziałam, że posiada taką
piękną nazwę. Przepis dokładnie na ten sos znalazłam na blogu Przepisoteka,
a pomysł na taką sałatkę zaczerpnęłam z bloga Dorota
smakuje. Pełna inspiracji zajrzałam do lodówki i
zrobiłam swoją wersję sałatki, którą wy również możecie
komponować i zmieniać do woli.
Gorąco polecam!!
Sałatka z brokułów i tuńczyka w
sosie tysiąca wysp
składniki sałatka:
- 1 mały brokuł
- 1 puszka tuńczyka
- ½ puszki kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- ½ ogórka zielonego
- ½ opakowania sera feta
składniki sos 1000 wysp:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżka ketchupu
- odrobina octu winnego
- odrobina cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu cayenne
wykonanie:
Brokuła podzielić na różyczki i
obgotować w osolonym wrzątku przez kilka minut, brokuł powinien
być al dente. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy. Ogórek świeży
pokroić w pół plasterki, a konserwowe w kosteczkę.
Ser feta pokroić w miarę możliwości
w kostkę.
Wykonanie sosu jest banalnie proste
ponieważ wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej
konsystencji.
Wszystkie składniki sałatki układamy
w większym lub mniejszym porządku w misce i polewamy sosem.
Smacznego!!
6 komentarzy:
często jadam taką sałatkę, ale z tym sosem jeszcze nie. spróbuję ;)
Mniami! Wygląda bardzo, bardzo smakowicie :)
Ciekawie się zapowiada, trzeba będzie spróbować:)
wygląda fantastycznie:) mniam mniam:)
Wszystko, co lubię, mniam :)
No po prostu pychota, mniam!
Prześlij komentarz