Tym razem zacznę od ostrzeżenia!
Osoby, które nie mogą lub nie chcą
jeść słodyczy proszone są o nie czytanie dalszej części posta.
Ja staram się omijać słodycze, bo nie po to wylewam siódme poty w
czasie treningów, żeby mi dupa od słodyczy rosła, ale przy tym
cieście się złamałam i zjadłam nawet nie powiem ile :) Jeśli
jeszcze czytacie, to znaczy, że tak jak ja przeszliście na ciemną
stronę mocy (kochacie słodkie) i teraz mogę już tylko chwalić
moje ciasto.
Przepis na biszkopt pochodzi ze strony
Gotuję,
bo lubię, która w dziedzinie ciast jest dla mnie
inspiracją. Reszta przepisu to moje pomysły, powodowane głównie
miłością do białych michałków i do ciast warstwowych. Co by nie
robić ciasta nie da się bardziej odchudzić, każda warstwa jest
konieczna, a całość jest warta grzechu. Jednym pocieszeniem dla
łasuchów może być fakt, że ciasto jest bardzo sycące i nie da
się go zjeść dużo za jednym posiedzeniem.
składniki biszkopt:
- 4 duże jajka
- 1 szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Jajka ubijać z solą i cukrem przez
około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodać olej i
wodę. Zmiksować.
Mąkę połączyć z proszkiem do
pieczenia i kakao i przesiać do masy jajecznej.
Delikatnie wymieszać łyżką do
chwili połączenia składników.
Masę przelać do wysmarowanej
tłuszczem i lekko obsypanych kaszą manną formy (lub wyłożonej
papierem do pieczenia) o wymiarach około 24x28cm. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180'C i piec przez około 30 minut.
Wystudzić dokładnie biszkopt i
przekroić na dwie części.
składniki masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 750ml mleka
- 150g miękkiego masła
- cukier – jeśli budynie były bez cukru
wykonanie:
Budynie ugotować wg instrukcji na
opakowaniu, jednak z mniejszą ilością mleka. Przestudzić, a
następnie zmiksować z masłem.
składniki masa michałkowa:
- 250g serka mascarpone
- 200ml kremówki lub jogurtu naturalnego
- 300g białych michałków
wykonanie:
Serek zmiksować z jogurtem lub
śmietaną, a następnie wmieszać do tego drobno pokrojone michałki.
pozostałej składniki:
- 1 puszka kajmaku
- 150 ml herbaty z rumem lub rum z herbatą – do nasączania
- kakao
wykonanie ciasto:
Formę w której piekł się biszkopt
wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć warstwy.
Pierwszą warstwą jest jedna część
biszkoptu, którą należy nasączyć herbatą z rumem.
Następnie na biszkopt wyłożyć cały
kajmak, który żeby łatwiej rozsmarować można delikatnie
podgrzać, dokładnie rozsmarować.
Teraz wyłożyć masę budyniową i
przykryć ją drugą częścią biszkoptu, który starannie nasączyć.
Na samą górę wyłożyć masę
michałkową, którą należy posypać kakao.
Całość schłodzić w lodówce,
najlepiej przez 12 godzin.
Smacznego!!
13 komentarzy:
Uwielbiam Białe Michałki i potrafię nawet 300 g na raz zjeść, więc jest to ciasto dla mnie!
Zapisuję sobie przepis :)
Te ciacho mnie zachwyca :) wspaniałe!
A dupa rosnie... :))) Boskie ciasto Madziu. I juz czuje, ze od samego patrzenia na zdjecia przytylam ze trzy kilo :))
Usciski.
Wspaniale wygląda! Ja wolę tradycyjne michałki od białych.
Pozdrawiam:)
Pyszności:) Chętnie zjadłabym kawałek ciasta do kawy, z zwłaszcza w tak ponury dzień jak dzisiaj. Pozdrawiam
Ja też dzień w dzień wyciskam z siebie siódme poty (na szczęście z efektami) ale cukru nie potrafię wyeliminować. A właściwie to nie chcę. A ten pijany mój imiennik...- już chcę go mieć :)
Ta masa michałkowa jest niesamowita :)).
pysznie wygląda:)
ale pyszności:) mniam mniam:)
taki krzywusek ma nawet jeszcze więcej uroku :))
O Jezusicku, każda warstwa , to fura kalorii, ale dziękuje za rzetelne podejście do czytających i uprzedzenie o chwilowej przyjemności w ustach, a całe życie zapas w biodrach.
Mimo tego, mam w d... ostrzeżenia, zapisuję i zrobię.
Pozdrawiam
Chyba nie maiłam okazji jeszcze spróbować, a wygląda przepysznie!
Zjedz_mnie
Dopadłam Cię i nominowałam do Liebster Blog Award :) Zapraszam na: http://zjedzmnie.blox.pl/2013/11/Liebster-Award.html :) Gdzie czeka na Ciebie krótkie info wprowadzające i 11 pytań. A więc owocnego stukania w klawiaturkę :D
http://zjedzmnie.blox.pl
Prześlij komentarz