niedziela, 24 listopada 2013

Pijany Pan Michałek


Tym razem zacznę od ostrzeżenia!
Osoby, które nie mogą lub nie chcą jeść słodyczy proszone są o nie czytanie dalszej części posta. Ja staram się omijać słodycze, bo nie po to wylewam siódme poty w czasie treningów, żeby mi dupa od słodyczy rosła, ale przy tym cieście się złamałam i zjadłam nawet nie powiem ile :) Jeśli jeszcze czytacie, to znaczy, że tak jak ja przeszliście na ciemną stronę mocy (kochacie słodkie) i teraz mogę już tylko chwalić moje ciasto.
Przepis na biszkopt pochodzi ze strony Gotuję, bo lubię, która w dziedzinie ciast jest dla mnie inspiracją. Reszta przepisu to moje pomysły, powodowane głównie miłością do białych michałków i do ciast warstwowych. Co by nie robić ciasta nie da się bardziej odchudzić, każda warstwa jest konieczna, a całość jest warta grzechu. Jednym pocieszeniem dla łasuchów może być fakt, że ciasto jest bardzo sycące i nie da się go zjeść dużo za jednym posiedzeniem.
Gorąco Polecam!!

składniki biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • 1 szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:

Jajka ubijać z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodać olej i wodę. Zmiksować.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać do masy jajecznej.
Delikatnie wymieszać łyżką do chwili połączenia składników.
Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanych kaszą manną formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach około 24x28cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec przez około 30 minut.
Wystudzić dokładnie biszkopt i przekroić na dwie części.

składniki masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 750ml mleka
  • 150g miękkiego masła
  • cukier – jeśli budynie były bez cukru

wykonanie:

Budynie ugotować wg instrukcji na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością mleka. Przestudzić, a następnie zmiksować z masłem.

składniki masa michałkowa:
  • 250g serka mascarpone
  • 200ml kremówki lub jogurtu naturalnego
  • 300g białych michałków

wykonanie:

Serek zmiksować z jogurtem lub śmietaną, a następnie wmieszać do tego drobno pokrojone michałki.

pozostałej składniki:
  • 1 puszka kajmaku
  • 150 ml herbaty z rumem lub rum z herbatą – do nasączania
  • kakao

wykonanie ciasto:

Formę w której piekł się biszkopt wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć warstwy.
Pierwszą warstwą jest jedna część biszkoptu, którą należy nasączyć herbatą z rumem.
Następnie na biszkopt wyłożyć cały kajmak, który żeby łatwiej rozsmarować można delikatnie podgrzać, dokładnie rozsmarować.
Teraz wyłożyć masę budyniową i przykryć ją drugą częścią biszkoptu, który starannie nasączyć.
Na samą górę wyłożyć masę michałkową, którą należy posypać kakao.
Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez 12 godzin.

Smacznego!!

14 komentarzy:

Edyta pisze...

Uwielbiam Białe Michałki i potrafię nawet 300 g na raz zjeść, więc jest to ciasto dla mnie!
Zapisuję sobie przepis :)

pieczarka mySia pisze...

Te ciacho mnie zachwyca :) wspaniałe!

majka pisze...

A dupa rosnie... :))) Boskie ciasto Madziu. I juz czuje, ze od samego patrzenia na zdjecia przytylam ze trzy kilo :))

Usciski.

Majana pisze...

Wspaniale wygląda! Ja wolę tradycyjne michałki od białych.
Pozdrawiam:)

Joanna pisze...

Pyszności:) Chętnie zjadłabym kawałek ciasta do kawy, z zwłaszcza w tak ponury dzień jak dzisiaj. Pozdrawiam

Michalina Golonka pisze...

Ja też dzień w dzień wyciskam z siebie siódme poty (na szczęście z efektami) ale cukru nie potrafię wyeliminować. A właściwie to nie chcę. A ten pijany mój imiennik...- już chcę go mieć :)

Evitaa pisze...

Ta masa michałkowa jest niesamowita :)).

Justyna Bąk pisze...

pysznie wygląda:)

Justyna Bąk pisze...

pysznie wygląda:)

martawkuchni.blog.pl pisze...

ale pyszności:) mniam mniam:)

Jey pisze...

taki krzywusek ma nawet jeszcze więcej uroku :))

SMAKOWE KUBKI pisze...

O Jezusicku, każda warstwa , to fura kalorii, ale dziękuje za rzetelne podejście do czytających i uprzedzenie o chwilowej przyjemności w ustach, a całe życie zapas w biodrach.
Mimo tego, mam w d... ostrzeżenia, zapisuję i zrobię.
Pozdrawiam

Agata pisze...

Chyba nie maiłam okazji jeszcze spróbować, a wygląda przepysznie!

Anonimowy pisze...

Zjedz_mnie
Dopadłam Cię i nominowałam do Liebster Blog Award :) Zapraszam na: http://zjedzmnie.blox.pl/2013/11/Liebster-Award.html :) Gdzie czeka na Ciebie krótkie info wprowadzające i 11 pytań. A więc owocnego stukania w klawiaturkę :D
http://zjedzmnie.blox.pl

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin