środa, 6 listopada 2013

Ciasto 'Lion' Król lew


Ciasto, które poniżej przedstawiam składa się z samych pysznych składników, więc skazane jest na sukces. Na samą myśl o tym cieście rosną mi boczki, ale to nic, akurat to ciasto warte jest każdej kalorii, a intensywny trening poradzi sobie z ich nadmiarem. Więc nie szukajcie wymówek tylko zróbcie i rozpieszczajcie swoje rodziny, bo ciasto wyjątkowo dobre i prezentuje się jak z dobrej cukierni. Nie wiem czy ciasto, ciastem powinno się nazywać, ponieważ dla mnie to bardziej deser, ponieważ nic tu się nie piecze, ale jakby nie nazywać zrobić trzeba.
Ciasto potrzebuje kilkunastu godzin w lodówce, więc trzeba o nim pomyśleć na dzień wcześniej niż nam będzie potrzebne.
Przepis z pysznego bloga Gotuję, bo lubię, który bardzo lubię i mam tam jeszcze na oku kilka przepisów. Podaję z moimi małymi zmianami.


Ciasto 'Lion' Król Lew

składniki:
  • około 350g herbatników (1,5 dużego opakowania)
  • 1 puszka masy krówkowej (najlepiej o smaku kajmaku)

masa z batonikami:
  • 500g mascarpone
  • 250ml kremówki (36%) w ramach minimalnego odchudzenia ciasta dałam jogurt naturalny
  • 5 dużych batonów Lion XXL (dałam 4 sztuki)
  • 4 łyżki cukru pudru

warstwa śmietankowa:
  • 600ml śmietany kremówki (u mnie 500ml)
  • 3 zagęstniki do śmietany (wolę używać żelatyny 1 duża łyżka wystarczy)
  • 2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:
  • gorzka czekolada lub kakao

wykonanie:

Foremkę o wymiarach około 26x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno dokładnie wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wylać masę krówkową (lekko ją podgrzewam wcześniej, wtedy łatwiej rozsmarować na ciastkach) i przykryć drugą warstwą herbatników.

Serek mascarpone, śmietanę (jogurt) i cukier ubijać do chwili, aż masa będzie gęstsza od bitej śmietany. Do gęstej masy dodać pokrojone w plasterki batony.
Do tak przygotowanej masę dodać pokrojone w plasterki batony. Następnie masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać wierch i przykryć kolejną warstwą herbatników.

Kolejna warstwa to bita śmietana. Do śmietany dorzucić cukier puder i ubić na gęsto. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklance wrzątku, roztopić i ostudzić, a następnie powoli dolewać do śmietany, cały czas miksując. Tak przygotowaną śmietanę wyłożyć na trzecią warstwę ciastek.

Wierzch posypać startą czekoladą lub kakao (kakao najlepiej posypać tuż przed podaniem), wstawić do lodówki na co najmniej całą noc, a najlepiej na 24 godziny, wtedy ciasteczka odpowiednio zmiękną. Jednak powiem Wam szczerze, że ciasto jest pyszne nawet w godzinę po przygotowaniu.


Smacznego!!

22 komentarze:

kasiaaaa24 pisze...

Madziu pięknie Ci wyszło :) I masz rację - koniecznie trzeba je zrobić.

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie miłe słowa :)

Anonimowy pisze...

o Boże *-* grzeszne a jakie pyszne!

AJ. pisze...

Ojejku ale musi być pyszny, jak tu się oprzeć słodyczom :D

Asa_6niebo pisze...

ciasto zapowiada się obłędnie, na pewno spróbuję:)

majka pisze...

Grzechu warte :) Najpierw kawal takiego ciasta a pozniej bieg na 5 km, zeby je spalic :)

Buziaki.

Unknown pisze...

Oj piękny, dopisuję do zrobienia :)

Majana pisze...

Jakie fajne! Kolorowe i pewnie pyyyszne :)

Chce się jeść! pisze...

Naszła mnie ochota na słodkości :))

Anonimowy pisze...

Dokładnie sobie wyobrażam ten smak... i chyba zrobię w sobotę :D znając moich domowników, to będą się zachwycać! Wystarczy przeczytać składniki i już ślinka cieknie, do tego nie może się nie udać! :)

Canette pisze...

Pychota w każdym kęsie, myślę, ze lion peanut, też byłby super :D

Unknown pisze...

Ale to wygląda pysznie <3

zjedz_mnie pisze...

Tymi boczkami trochę się zmartwiłam, ale czego to się nie robi dla przyjemności :)

MrsOccluency pisze...

mniam! uwielbiam to ciasto, tylko że w mojej wersji zamiast nadzienia z batonikami jest masa maślano-budyniowa. wersji z lionem spróbuje napewno ;)

Ola pisze...

widzę, że ciasto zrobiło furorę :)

Evi pisze...

No i znowu kusisz! Jakież to musi być cudownie i obłędnie słodkie :)).

marzycielka pisze...

Witam, jestem tu po raz pierwszy i nie mogę oprzeć się tej pyszności, właśnie robię listę zakupów :)) Pozdrawiam!

Małgosia pisze...

Oj ale kusisz :)))

pieczarka mySia pisze...

Wow! To ciasto jest obledne!
Wyglada swietnie u Ciebie ;)

Agi pisze...

Wczoraj zrobiłam :) dziś jedliśmy i wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że to jedno z najlepszych ciast jakie jedliśmy :) bardzo szybko i łatwo się robi. Ja dodawałam mninimalne ilości cukru pudru, a i tak wyszło słodziuleńkie ;) także jeśli ktoś się waha czy robić - podpowiem, że ROBIĆ! :)

Agi pisze...

Aha - jeszcze jedno: dodałam połowę porcji śmietany (przy ostatniej warstwie) i uważam że dobrze zrobiłam, bo połowa (czyli 250-300 ml) to odpowiedznia ilość. No i zrobie następnym razem w większej blaszce :)

martawkuchni.blog.pl pisze...

ależ ono obłędnie wygląda:) wspaniałe składniki:)

Anonimowy pisze...

Już wypróbowałam. Pyszne!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin