środa, 13 listopada 2013

Drożdżowe ślimaczki z budyniem


Drożdżowe wypieki sprawiają, że w całym domu pięknie pachnie, robi się przytulnie i może nawet trochę cieplej. Jeśli do tego te drożdżówki nadziane są budyniem to zbiera nam się na wspominki, bo przecież prawie takie same drożdżówki kupowała mi czasem mama do szkoły.
Oczywiście moje chłopaki nie zawiedli i drożdżówki zniknęły tak szybko jak się pojawiły.
Przepis pochodzi ze strony Wielkie żarcie, z moimi drobnymi zmianami. Gorąco polecam!


składniki:

ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 100g masła
  • 30g drożdży
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

nadzienie:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 700ml mleka
  • 100g rodzynek

dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania

wykonanie:

Mąkę i sól przesiać do dużej miski.
Drożdże zalać letnim mlekiem z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, dokładnie wymieszać i odstawić do momentu, aż drożdże 'ruszą'.
Masło rozpuścić i ostudzić.

Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, stopione masło, 2 całe jajka i dodatkowe żółtko oraz resztę cukru. Wymieszać składniki i starannie wyrobić ciasto. Ja robię to rękami przez około 10 minut.
Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę w miejsce ciepłe, wolne od przeciągów.

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka. Schłodzić od czasu do czasu mieszając. Do zimnego budyniu dodać rodzynki i wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować budyniem i zwinąć w roladę.
Pokroić w plastry szerokości około 2 cm. Plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor (około 20 minut)w temperaturze 180'C

Smacznego!!


9 komentarzy:

majka pisze...

Masz racje Madziu...od razu robi sie przytulniej, gdy w domu pachnie drozdzowymi wypiekami :) Czestuje sie jednym slimaczkiem :)

Usciski.

P.S. Swietne zdjecia :)

Ola pisze...

dzisiaj miałam ogromną ochotę na pączka z budyniem... nie było :(

Agata pisze...

Muszą być genialne w smaku :)

pieczarka mySia pisze...

Uwielbiam takie drożdżówki :)
jedne z moich ulubionych!

Pozdrawiam

Kamila pisze...

Mniam drożdżowe! Pyszny widok!

Justyna Bąk pisze...

pyszności:) świetny pomysł:)

Ola pisze...

racja, smak dzieciństwa!
ładnie wykonane

Majana pisze...

Świetne są Madziu!
Chętnie bym zjadła. mniam,mniam.:)

EcoVitalRewolucjeNaTalerzu pisze...

Pyszności! Próbowałaś już z innymi nadzieniami?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin