Ciasto, które poniżej przedstawiam
składa się z samych pysznych składników, więc skazane jest na
sukces. Na samą myśl o tym cieście rosną mi boczki, ale to nic,
akurat to ciasto warte jest każdej kalorii, a intensywny trening
poradzi sobie z ich nadmiarem. Więc nie szukajcie wymówek tylko
zróbcie i rozpieszczajcie swoje rodziny, bo ciasto wyjątkowo dobre
i prezentuje się jak z dobrej cukierni. Nie wiem czy ciasto, ciastem
powinno się nazywać, ponieważ dla mnie to bardziej deser, ponieważ
nic tu się nie piecze, ale jakby nie nazywać zrobić trzeba.
Ciasto potrzebuje kilkunastu godzin w
lodówce, więc trzeba o nim pomyśleć na dzień wcześniej niż nam
będzie potrzebne.
Przepis z pysznego bloga Gotuję,
bo lubię, który bardzo lubię i mam tam jeszcze na oku
kilka przepisów. Podaję z moimi małymi zmianami.
Ciasto 'Lion' Król Lew
składniki:
- około 350g herbatników (1,5 dużego opakowania)
- 1 puszka masy krówkowej (najlepiej o smaku kajmaku)
masa z batonikami:
- 500g mascarpone
- 250ml kremówki (36%) w ramach minimalnego odchudzenia ciasta dałam jogurt naturalny
- 5 dużych batonów Lion XXL (dałam 4 sztuki)
- 4 łyżki cukru pudru
warstwa śmietankowa:
- 600ml śmietany kremówki (u mnie 500ml)
- 3 zagęstniki do śmietany (wolę używać żelatyny 1 duża łyżka wystarczy)
- 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- gorzka czekolada lub kakao
wykonanie:
Foremkę o wymiarach około 26x20cm
wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno dokładnie wyłożyć
herbatnikami. Na herbatniki wylać masę krówkową (lekko ją
podgrzewam wcześniej, wtedy łatwiej rozsmarować na ciastkach) i
przykryć drugą warstwą herbatników.
Serek mascarpone, śmietanę (jogurt) i
cukier ubijać do chwili, aż masa będzie gęstsza od bitej
śmietany. Do gęstej masy dodać pokrojone w plasterki batony.
Do tak przygotowanej masę dodać
pokrojone w plasterki batony. Następnie masę wyłożyć na
herbatniki, wyrównać wierch i przykryć kolejną warstwą
herbatników.
Kolejna warstwa to bita śmietana. Do
śmietany dorzucić cukier puder i ubić na gęsto. Żelatynę
rozpuścić w ¼ szklance wrzątku, roztopić i ostudzić, a
następnie powoli dolewać do śmietany, cały czas miksując. Tak
przygotowaną śmietanę wyłożyć na trzecią warstwę ciastek.
Wierzch posypać startą czekoladą lub
kakao (kakao najlepiej posypać tuż przed podaniem), wstawić do
lodówki na co najmniej całą noc, a najlepiej na 24 godziny, wtedy
ciasteczka odpowiednio zmiękną. Jednak powiem Wam szczerze, że
ciasto jest pyszne nawet w godzinę po przygotowaniu.
Smacznego!!
22 komentarze:
Madziu pięknie Ci wyszło :) I masz rację - koniecznie trzeba je zrobić.
Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie miłe słowa :)
o Boże *-* grzeszne a jakie pyszne!
Ojejku ale musi być pyszny, jak tu się oprzeć słodyczom :D
ciasto zapowiada się obłędnie, na pewno spróbuję:)
Grzechu warte :) Najpierw kawal takiego ciasta a pozniej bieg na 5 km, zeby je spalic :)
Buziaki.
Oj piękny, dopisuję do zrobienia :)
Jakie fajne! Kolorowe i pewnie pyyyszne :)
Naszła mnie ochota na słodkości :))
Dokładnie sobie wyobrażam ten smak... i chyba zrobię w sobotę :D znając moich domowników, to będą się zachwycać! Wystarczy przeczytać składniki i już ślinka cieknie, do tego nie może się nie udać! :)
Pychota w każdym kęsie, myślę, ze lion peanut, też byłby super :D
Ale to wygląda pysznie <3
Tymi boczkami trochę się zmartwiłam, ale czego to się nie robi dla przyjemności :)
mniam! uwielbiam to ciasto, tylko że w mojej wersji zamiast nadzienia z batonikami jest masa maślano-budyniowa. wersji z lionem spróbuje napewno ;)
widzę, że ciasto zrobiło furorę :)
No i znowu kusisz! Jakież to musi być cudownie i obłędnie słodkie :)).
Witam, jestem tu po raz pierwszy i nie mogę oprzeć się tej pyszności, właśnie robię listę zakupów :)) Pozdrawiam!
Oj ale kusisz :)))
Wow! To ciasto jest obledne!
Wyglada swietnie u Ciebie ;)
Wczoraj zrobiłam :) dziś jedliśmy i wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że to jedno z najlepszych ciast jakie jedliśmy :) bardzo szybko i łatwo się robi. Ja dodawałam mninimalne ilości cukru pudru, a i tak wyszło słodziuleńkie ;) także jeśli ktoś się waha czy robić - podpowiem, że ROBIĆ! :)
Aha - jeszcze jedno: dodałam połowę porcji śmietany (przy ostatniej warstwie) i uważam że dobrze zrobiłam, bo połowa (czyli 250-300 ml) to odpowiedznia ilość. No i zrobie następnym razem w większej blaszce :)
ależ ono obłędnie wygląda:) wspaniałe składniki:)
Już wypróbowałam. Pyszne!
Prześlij komentarz