Sałatki są zdrowe i często się
pojawiają na naszym stole, jednak od czasu do czasu trzeba zjeść
coś co od sałatki jest bardzo dalekie. Właśnie takie potrzeby
zaspokaja nam ten przepis, wszystko pięknie zasmażana, tłuściutkie
i pyszne. Jest dużo kapusty, więc i dla zdrowia się coś znajdzie.
To takie danie z serii męskiego
jedzenia, spokojnie ten schab można ustawić przy krupniokach, czy
golonce i tak samo dobrze wpisuje się tu duże piwo.
Polecam !!
składniki:
- 700g kapusty kiszonej
- 200g chudego boczku
- 600g schabu bez kości
- 1 por
- olej
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ząbek czosnku
- kminek mielony
wykonanie:
Kapustę posiekać, zalać wodą i
gotować pod przykryciem około 30 minut, aż zmięknie, a następnie
odcedzić.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i
wrzucić pokrojony w kosteczkę boczek, podsmażyć. Następnie na
patelnie do boczku dorzucić kapustę i wszystko razem przesmażyć.
Schab pokroić na kotlety, porządnie
rozbić tłuczkiem, oprószyć delikatnie mąką i obsmażyć z obu
stron. Na pozostałym po smażeniu kotletów oleju przesmażyć
pokrojony w pół plasterki por, delikatnie posolić i wrzucić por
do kapusty.
Kapustę razem z porem i boczkiem
porządnie wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem,
czosnkiem, kminkiem i łyżeczką cukru.
Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem, a następnie wyłożyć do niego połowę kapusty, na tym
ułożyć obsmażone kotlety i przykryć je dokładnie resztą
kapusty.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do
200'C i piec przez około 30 minut, w razie gdyby kapusta zbyt mocno
się przypiekała, pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową.
Smacznego!!
12 komentarzy:
Bardzo fajny pomysł na niedzielny obiad ♥
Pyszny obiad! Dotychczas piekłam w kiszonej kapuście tylko żeberka. Twoją wersję wypróbuję na pewno!
świetny pomysł, na pewno wykorzystam:)
Uwielbiam wszystko co choćby leżało w sąsiedztwie kapuchy, a schabik owszem, to nie tylko kotlety .Dobra propozycja
jesiennie i pysznie! mniam :)
Można czasami poszaleć przy takiej porcji, a co tam :)
Pycha, dzis robilam i wszystkim goraco polecam!
usciski
dzięki za miłe słowa :)
Atena - bardzo się cieszę, że smakowało, gorąco pozdrawiam
Jaki musi być pyszny! Chyba jeszcze nie próbowałam takiego wydania schabu.
Pozdrowionka:)
A i jeszcze musze cos dodac, bo bardzo nie lubie kroic boczku,a tym razem potraktowalam go nozyczkami, rewelacyjna metoda :)
wow! fantastyczny obiad!
Zrobiłam, zjedliśmy i było pyszne!
Prześlij komentarz