środa, 23 października 2013

Schab zapiekany w kapuście kiszonej


Sałatki są zdrowe i często się pojawiają na naszym stole, jednak od czasu do czasu trzeba zjeść coś co od sałatki jest bardzo dalekie. Właśnie takie potrzeby zaspokaja nam ten przepis, wszystko pięknie zasmażana, tłuściutkie i pyszne. Jest dużo kapusty, więc i dla zdrowia się coś znajdzie.
To takie danie z serii męskiego jedzenia, spokojnie ten schab można ustawić przy krupniokach, czy golonce i tak samo dobrze wpisuje się tu duże piwo.
Polecam !!



składniki:
  • 700g kapusty kiszonej
  • 200g chudego boczku
  • 600g schabu bez kości
  • 1 por
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • kminek mielony

wykonanie:

Kapustę posiekać, zalać wodą i gotować pod przykryciem około 30 minut, aż zmięknie, a następnie odcedzić.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić pokrojony w kosteczkę boczek, podsmażyć. Następnie na patelnie do boczku dorzucić kapustę i wszystko razem przesmażyć.
Schab pokroić na kotlety, porządnie rozbić tłuczkiem, oprószyć delikatnie mąką i obsmażyć z obu stron. Na pozostałym po smażeniu kotletów oleju przesmażyć pokrojony w pół plasterki por, delikatnie posolić i wrzucić por do kapusty.
Kapustę razem z porem i boczkiem porządnie wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, kminkiem i łyżeczką cukru.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, a następnie wyłożyć do niego połowę kapusty, na tym ułożyć obsmażone kotlety i przykryć je dokładnie resztą kapusty.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200'C i piec przez około 30 minut, w razie gdyby kapusta zbyt mocno się przypiekała, pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową.


Smacznego!!

12 komentarzy:

nataszkowiec pisze...

Bardzo fajny pomysł na niedzielny obiad ♥

Daktyle w czekoladzie pisze...

Pyszny obiad! Dotychczas piekłam w kiszonej kapuście tylko żeberka. Twoją wersję wypróbuję na pewno!

Justyna Bąk pisze...

świetny pomysł, na pewno wykorzystam:)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Uwielbiam wszystko co choćby leżało w sąsiedztwie kapuchy, a schabik owszem, to nie tylko kotlety .Dobra propozycja

Wiewióra pisze...

jesiennie i pysznie! mniam :)

zjedz_mnie pisze...

Można czasami poszaleć przy takiej porcji, a co tam :)

Atena pisze...

Pycha, dzis robilam i wszystkim goraco polecam!
usciski

magda k. pisze...

dzięki za miłe słowa :)

Atena - bardzo się cieszę, że smakowało, gorąco pozdrawiam

Majana pisze...

Jaki musi być pyszny! Chyba jeszcze nie próbowałam takiego wydania schabu.
Pozdrowionka:)

Atena pisze...

A i jeszcze musze cos dodac, bo bardzo nie lubie kroic boczku,a tym razem potraktowalam go nozyczkami, rewelacyjna metoda :)

Marta pisze...

wow! fantastyczny obiad!

Anonimowy pisze...

Zrobiłam, zjedliśmy i było pyszne!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin